Lisinocomp Genericon tableta
FLETUDHËZIM PËR PACIENTË
Para se të filloni ta merrni këtë bar, lexojeni me kujdes këtë fletudhëzim
Ruajeni këtë fletudhëzim. Mund t’ju nevojitet që ta lexoni përsëri.
Nëse keni pyetje të tjera, ju lutemi pyeteni mjekun ose farmacistin Tuaj.
Ky bar është përshkruar personalisht për juve dhe ju nuk guxoni t’ia jepni të tjerëve. Ata mund t’i dëmtojë edhe nëse kanë
simptoma të njëjta me tuajat.
Nëse ndonjë nga efektet anësore është serioz apo nëse ju vëreni ndonjë efekt anësor që nuk është i përshkruar në këtë
fletudhëzim, atëherë ju lutemi që t’i drejtoheni mjekut apo farmacistit tuaj.
PËRMBAJTJA E FLETUDHËZIMIT:
1. Çka është Lisinocomp Genericon dhe për çka përdoret?
2. Çka duhet të dini para se të përdorni Lisinocomp Genericon?
3. Si përdoret Lisinocomp Genericon?
4. Efektet anësore të mundshme
5. Ruajtja dhe afati i përdorimit të Lisinocomp Genericon
Ju duhet t’i tregoni mjekut tuaj nëse jeni (apo mendoni të mbeteni) shtatzënë.
Lisinocomp Genericon nuk rekomandohet gjatë shtatzënësisë së hershme, dhe nuk duhet të merret nëse keni kaluar
muajin e tretë të shtatzënësisë, pasi që mund ta dëmtojë fetusin nëse përdoret në atë periudhë (shih seksionin e
shtatzënësisë).
Nëse ndonjë nga të dhënat e lartëpërmendura ju përket juve (ose nuk jeni i sigurt), konsultojeni mjekun tuaj pas marrjes
së Lisinocomp Genericon.
Mbikëqyrja e afërt mjekësore mund të jetë e nevojshme në fillim të trajtimit dhe/ose në rast se doza është ndryshuar. Ju
gjithmonë duhet t’i bëni këto kontrolle edhe nëse nuk ju janë shfaqur këto simptoma.
Në rast se shtypja e gjakut ju zbret shumë, ju duhet të rrini në pozitë të shtrirë, dhe në rast se ende nuk ndiheni mirë
ndoshta mund t’ju duhet ndihma mjekësore. Ju lutemi konsultojeni mjekun tuaj në rast se shtypja juaj e gjakut mbetet për
një kohë të gjatë e ulët ose nëse ulet shpesh.
Fëmijët dhe adoleshentët
Përdorimi i Lisinocomp Genericon nuk rekomandohet te fëmijët dhe adoleshentët nën moshën 18 vjeç.
Përmbajtja e substancave aktive: lizinopril, hidroklorotiazid.
MARRJA E LISINOCOMP GENERICON ME USHQIMIN DHE PIJET
Lisinocomp Genericon mund të merret me ose pa ushqim.Alkooli mund të shkaktojë ulje shtesë të shtypjes së gjakut dhe/
ose të rrisë rrezikun e marramendjes dhe plogështisë.
Përmbajtja e substancave ndihmëse: Manitol, kalcium dihidrati i fosfatit të hidrogjenit, amidoni i paraxhelatinizuar,
natriumi kroskarameloz, stearati i magnezit, oksidi i kuq dhe i verdhë i hekurit (E172)
SHTATZËNËSIA DHE USHQYERJA ME GJI
Këshillohuni me mjekun ose farmacistin para se të filloni të merrni ndonjë bar.
EMRI DHE ADRESA E PRODHUESIT:
Genericon Pharma
Genericon Pharma Gesellschaft m.b.H.,A-8054 Grac,Austri
Shtatzënësia
Ju duhet t’i tregoni mjekut tuaj nëse jeni (apo mendoni të mbeteni) shtatzënë.
Mjeku juaj normalisht do t’ju këshillojë për të ndaluar marrjen e Lisinocomp Genericon para se ju të mbeteni shtatzënë
apo sa më parë që ju e kuptoni se keni mbetur shtatzënë dhe do t’u këshillojë të merrni ndonjë bar tjetër në vend të
Lisonocomp Genericon. Lisinocomp Genericon nuk rekomandohet gjatë muajve të parë të shtatzënësisë dhe nuk duhet
të merret pas muajit të tretë të shtatzënësisë, pasi që mund të shkaktojë dëmtime serioze fetusit nëse përdoret pas muajit
të tretë të shtatzënësisë.
EMRI DHE ADRESA E MBAJTËSIT TË AUTORIZIM MARKETINGUT:
Genericon Pharma
Genericon Pharma Gesellschaft m.b.H.,A-8054 Grac,Austri
1. ÇKA ËSHTË LISINOCOMP GENERICON DHE PËR ÇKA PËRDORET
Përmbajtja:
Lisinocomp Genericon është produkt i kombinuar i cili përmban dy përbërës aktiv: lizinopril dhe hidroklorotiazid.
Paketimi
Lisinocomp Genericon janë tableta të rrumbullakta, bikonvekse, me ngjyrë pjeshke, me një vijë në njërën anë dhe me
shenjën “LH”.
Tableta mund të ndahet në dy pjesë të barabarta.
Lisinocomp Genericon është i disponueshëm në paketime që përmbajnë 30 tableta në blisterë të përbërë nga PVC-Al.
30 tableta x 20 mg + 25 mg
SI VEPRON LISINOCOMP GENERICON
Lisinoprili e ul shtypjen e gjakut (agjent antihipertensiv). I përket grupit të barnave të njohura si ACE inhibitor (inhibitor
i enzimës konvertuese të angiotenzinës). Lizinoprili vepron duke i zgjeruar enët e gjakut. Kështu ndihmon për të ulur
shtypjen e gjakut dhe gjithashtu ndikon që zemra ta ketë më të lehtë pompimin (shpërndarjen) e gjakut në tërë organizmin.
Hidroklorotiazidi i përket grupit të barnave të quajtura tiazide dhe është diuretik. Vepron duke e rritur prodhimin e
urinës dhe kështu duke reduktuar shtypjen e gjakut.
KUR PËRDORET LISINOCOMP GENERICON
Lisinocomp Genericon përdoret për trajtimin e shtypjes së lartë të gjakut. Dy substancat e plotësojnë njëra tjetrën për
uljen e shtypjes së gjakut dhe përdoren së bashku kur trajtimi me vetëm njërën nga to nuk ka dhënë rezultatin e dëshiruar.
2. ÇKA DUHET TË DINI PARA SE TË PËRDORNI
Informoni mjekun nëse vuani nga ndonjë sëmundje kronike, çrregullim metabolik, nëse e dini që jeni alergjik ose nëse
jeni duke marrë barna të tjera.
KUR NUK DUHET TA PËRDORNI LISINOCOMP GENERICON
Mos përdorni Lisinocomp Genericon:
-
nëse jeni hipersenzitiv (alergjik) në lizinopril, hidroklortiazid apo ndonjë nga substancat tjera të Lisinocomp
Genericon.
-
nëse jeni hipersenzitiv (alergjik) në ACE inhibitorët tjerë apo tiazidet (diuretikët).
-
nëse jeni hipersenzitiv në sulfonamide (grup i antibiotikëve). Mund të ketë rrezik për një reaksion alergjik ndaj
Lisinocomp Genericon në formë të të ashtuquajturave “reaksione të kryqëzuara”
-
nëse keni pasur ndonjëherë edemë angioneurotike pas marrjes së ACE inhibitorëve. Këto shenja përfshijnë kruarjet,
skuqje (në formë urtikarie), shenjat e kuqe në duar, këmbë dhe qafë, enjtje rreth syve dhe buzëve, enjtje të grykës
dhe gjuhës, vështirësi të konsiderueshme në frymëmarrje dhe gëlltitje.
-
nëse vuani nga edema angioneurotike që është trashëguese apo nëse shkaqet e saj janë të panjohura.
-
në rast se keni vështirësi me urinimin
-
nëse keni çrregullim të rëndë të funksionit renal
-
nëse keni çrregullim të rëndë të funksionit hepatik
-
nëse keni ngushtim të valvulave të zemrës në ventrikulin e majtë apo obstruksione tjera të qarkullimit të gjakut nga
ventrikuli nëse këto tashmë kanë ndikuar në qarkullimin e gjakut
-
pas muajit të tretë të shtatzënësisë
-
është gjithashtu më mirë që t’i shmangeni tabletave Lisinocomp Genericon gjatë shtatzënësisë së hershme – shih
seksionin e shtatzënësisë.
Mos merrni Lisinocomp Genericon nëse ndonjë nga këto ju përgjigjen juve. Në rast se nuk jeni të sigurt, flisni me mjekun
tuaj para se ta merrni Lisinocomp Genericon.
PËRKUJDESJET
Keni kujdes të veçantë me Lisinocomp Genericon:
-
në rast se filloni të merrni Lisinocomp Genericon apo nëse e keni ndryshuar dozën, disa përdorues reagojnë ndaj
dozës së parë me marramendje, ndjesi të plogështisë, nauze dhe dobësim,
-
nëse vuani nga sëmundje të zemrës, mëlçisë apo veshkave,
-
nëse vuani nga sëmundjet e gjëndrave mbiveshkore, me prodhim të shtuar të aldosteronit (hiperaldosteronizmi
primar),
-
nëse keni nevojë për dializë (hemofiltrim, aferezë) apo nëse keni pasur transplantim të veshkave,
-
nëse keni ngushtim të arterieve renale,
-
nëse vuani nga çrregullimet e qarkullimit të gjakut në tru,
-
nëse keni humbje afatgjatë të kripërave apo lëngjeve trupore (për shkak të vjelljes, diarresë, djersitjes së shtuar të
pazakonshme, për shkak të dietës me sasi të ulët të kripërave apo nëse merrni diuretik),
-
nëse keni nivel të lartë të kaliumit në organizëm,
-
nëse duhet t’i nënshtroheni trajtimit të desenzitimit për shkak të alergjisë p.sh. ndaj insekteve si bleta apo anza,
-
nëse keni sëmundjen e sheqerit (diabetin) apo gihtin apo nëse keni përqendrimi shumë i lartë të lipideve në gjak
(kolesterolit apo triglicerideve),
-
nëse i përkisni racës së zezë pasi ACE inhibitorët japin efekt të reduktuar të uljes së shtypjes së gjakut te pacientët
e races së zezë dhe ka më shumë mundësi që të shkaktojë edemë angioneurotike (enjtje të papritur të buzëve,
fytyrës dhe qafës por poashtu duart dhe këmbët), vështirësi në gëlltitje dhe çrregullimin respirator (frymëmarrje e
vështirësuar apo ngjirje e zërit),
-
nëse trajtimi me Lisinocomp Genericon shkakton ndryshim të pasqyrës së gjakut (numrin e qelizave të kuqe apo të
bardha të gjakut dhe/ose trombociteve),
-
nëse ju paraqitet kolla e thatë persistente,
-
nëse duhet t’i nënshtroheni ndonjë operacioni apo intervenimi dentar me anestezion. Ju ndoshta duhet ta ndërpritni
Lisinocomp Genericon një ditë më herët. Ju lutem konsultohuni me mjekun tuaj për këtë çështje,
-
nëse keni nivel të ulët të kaliumit, natriumit, magneziumit, kalciumit apo klorureve në gjak, (të cilat mund të
vërtetohen përmes vlerave laboratorike dhe shenjave klinike që mund të rezultojnë me ndjesi të plogështisë, spazmë
muskulare, lodhje, puls të shpejtuar),
-
nëse duhet ta bëni testimet e funksionit të paratiroidesë,
-
nëse keni edemë (mbajtjen e lëngjeve në inde),
-
nëse keni kolagjenozë (çrregullim i indit lidhor), si skleredema apo lupusi eritematoz,
-
nëse keni astmë bronkiale,
-
ky bar mund ta rrisë ndjeshmërinë e lëkurës në diell (fotosensitiviteti)
Trajtimi me Lisinocomp Genericon mund të japë rezultat pozitiv gjatë testimit të dopingut.
Të ushqyerit me gji
Tregoni mjekut tuaj nëse ushqeni fëmijën me gji.
Lisinocomp Genericon nuk rekomandohet për nënat që ushqejnë fëmijët me gji dhe mjeku juaj mund të zgjedhë një bar
tjetër për ju nëse doni që të ushqeni fëmijën me gji, posaçërisht nëse fëmija juaj është i posalindur apo nëse ka lindur
para kohe.
EFEKTET MBI AFTËSINË PËR TË DREJTUAR AUTOMJETIN DHE PËR TË PËRDORUR MAKINERI
Vini re: Ky bar mund të ndikojë në vigjilencën tuaj dhe mund të ndikojë në aftësitë tuaja për të ngarë
makinën.
Aftësia juaj për të ngarë makinën apo për të operuar me makineri mund të çrregullohet për shkak të uljes së shtypjes së
gjakut, marramendjes apo vertigos. Kjo posaçërisht vlen për fillimin e trajtimit, nëse bëhet rritja e dozës, nëse ndërrohet
bari apo pas konsumimit të alkoolit.
NË ÇKA DUHET PATUR KUJDES NËSE PËRDORNI BARNA TË TJERA
Informoni mjekun ose farmacistin nëse jeni duke marrë ose keni marrë kohët e fundit barna të tjera, qoftë edhe ato pa
përshkrimin e mjekut.Të keni parasysh se këto informacione mund ti përkasin barnave të cilat më nuk i pini, si dhe barnat
të cilat planifikoni ti merrni në të ardhmen.
Në rast se merrni dy apo më shumë barna njëkohësisht, është e mundshme se përbërësit aktiv të këtyre barnave të
ndikojnë në njëri-tjetrin. Mund të jetë e nevojshme që të bëni ndërrimin e dozës, të merrni masa tjera të kujdesit, apo në
disa raste të ndërprisni përdorimin e ndonjërit bar.
Prandaj, Ju lutemi që t’i tregoni mjekut tuaj në rast se merrni ndonjë nga barnat e mëposhtme:
-barnat që mund të rrisin nivelin e kaliumit në gjak, p.sh. spironolaktoni, triamtereni, amiloridi, produktet e kaliumit, kripërat që
përmbajnë kalium dhe heparinë (produkt për hollimin e gjakut)
-barnat tjera që ulin shtypjen e gjakut (p.sh. beta bllokuesit, metildopa, antagonistët e kalciumit, diuretikët tjerë, nitratet apo
vazodilatatorët)
-barnat që përdoren për trajtimin e depresionit dhe sëmundjeve tjera mendore (antidepresivët treciklik, antipsikotikët)
-sedativët, narkotikët
-antidiabetikët oral dhe insulina
Lisinocomp Genericon mund ta rrisë efektin e uljes së nivelit të glukozës në gjak. Prandaj niveli i glukozës në gjak duhet të
monitorohet vazhdimisht gjatë terapisë me Lisinocomp Genericon.
-sotaloli (për trajtimin e çrregullimit të ritmit të zemrës)
-barnat që përdoren për trajtimin e sëmundjes së gihtit (probenecidi, sulfinpirazoni, allopurinoli)
-lovastatina (për uljen e nivelit të kolesterolit)
-prokainamidi (për trajtimin e çrregullimit të ritmit të zemrës)
-barnat për trajtimin e kancerit (agjentët citostatik)
-barnat që zvoglojnë aktivitetin e sistemit imunitar (imunosupresantët), p.sh. ciklosporina
-injeksionet e arit (p.sh. aurotiomalati i natriumit) për trajtimin e artritit reumatoid
-barnat që mund të ulin nivelin e kaliumit në gjak p.sh. diuretikët (tabletat dehidruese), kortikosteroidet, barnat që përdoren
për trajtimn e konstipacionit (laksativët), kortikotropina (ACTH për kontrollin e funksionit të gjëndrave mbiveshkore),
amfotericina B (për infeksionet mikotike), karbenoksoloni (për trajtimin e ulcerave gastrike), penicilina (antibiotik).
-barnat që mund të induktojnë të ashtuquajturën ”torsade de pointes” (një lloj shumë i rrezikshëm i aritmisë kardiake)
Rreziku i ‘’torsade de pointes’’ është më i madh te pacientët me nivel të ultë të kaliumit në gjak.
-kalciumi terapeutik dhe produktet e vitaminës D
-glikozidet e digitalisit (për përmirësimin e vëllimit minutor të zemrës)
-barnat antikolinergjike (p.sh. atropina, biperideni)
-amantadina (bar për trajtimin e sëmundjes së Parkinsonit)
-kolestiramina apo kolestipoli (për uljen e lipideve në gjak)
-relaksuesit muskular (e.g. tubokurarina)
-karbamazepina (për trajtimin e epilepsisë)
-barnat që përmbajnë jod dhe që përdoren si kontrast për scintigram apo për rentgen. Rritje e rrezikut për dështimin akut
të veshkave.
-litiumi (për depresion)
-barnat për trajtimin e shtypjes së ulët të gjakut, shokut, dështimit të zemrës, astmës dhe alergjive, si efedrina, noradrenalina
apo adrenalina. Mjeku juaj duhet ta masë shtypjen tuaj të gjakut.
-analgjetikët dhe barnat anti inflamatore (të ashtuquajturit barnat antiinflamatore jo steroide (NSAID) si ibuprofeni, indometacina
dhe acidi acetilsalicilik)
-trimetoprimi (antibiotik)
Testet laboratorike
Testet funksionale të gjëndrës paratiroide, përcaktimi i nivelit në serum, i jodit të lidhur me proteina: Lisinocomp Genericon
mund të japë rezultate jo korrekte të këtyre testeve.
3. SI PËRDORET LISINOCOMP GENERICON
Nëse vëreni se efekti i barit është shumë i fortë ose shumë i dobët këshillohuni me mjekun ose farmacistin.
Gjithmonë merreni Lisinocomp Genericon saktësisht siç ju ka thënë mjeku juaj. Ju duhet ta vërtetoni me mjekun apo
farmacistin tuaj nëse nuk jeni i sigurt.
Përveç nëse është përshkruar ndryshe nga mjeku juaj doza e zakonshme është:
-
Doza e zakonshme e Lisinocomp Genericon është 1 tabletë në ditë.
-
Ju mund ta merrni Lisinocomp Genericon me ose pa ushqim.
-
Merreni tabletën me lëngje të mjaftueshme p.sh. me 1 gotë ujë
-
Ju duhet ta merrni këtë bar në kohën e njëjtë çdo ditë, zakonisht në mëngjes.
-
Mos e ndryshoni dozën pa u konsultuar fillimisht me mjekun tuaj
“Ndiqni në mënyrë rigoroze këshillat e mjekut. Nuk duhet të ndryshoni dozat ose të ndërpritni trajtimin pa u këshilluar më parë
me mjekun”
NËSE PËRDORNI LISINOCOMP GENERICON MË SHUMË SESA DUHET
Nëse keni marrë një mbidozë, këshillohuni menjëherë me mjekun ose farmacistin !
Kontaktoni menjëherë mjekun tuaj apo shkoni në emergjencë, në spitalin më të afërt. Ju nuk duhet ta ngisni vetë makinën
për në spital. Ose luteni dikend që t’iu dërgojë ose thirreni ndihmën e shpejtë. Merreni paketimin e barit me vete ashtu që
mjeku që do t’iu kontrollojë ta dijë se çka keni përdorur.
Lisinocomp Genericon tableta
Informata për mjekun:
Trajtimi i mbidozimit është përshkruar në fund të këtij fletudhëzimi për pacientë.
NËSE HARRONI TË MERRNI LISINOCOMP GENERICON
Kurrë mos merrni dozë të dyfishuar për të zëvendësuar dozën e harruar.
Mos e merrni dozën dyfish që ta kompensoni dozën që e keni harruar. Thjesht, merreni dozën e ardhshme në orarin e
zakonshëm.
EFEKTET E NDËRPRERJES SË TRAJTIMIT ME LISINOCOMP GENERICON
Mos e ndërprisni trajtimin me Lisinocomp Genericon pa u konsultuar me mjekun tuaj.
Në rast se keni pyetje shtesë për atë se si ta përdorni këtë bar, ju lutemi që ta pyesni menjëherë mjekun ose farmacistin tuaj.
4. EFEKTET ANËSORE TË MUNDSHME
Si të gjitha barnat e tjera, edhe LISINOCOMP GENERICON mund të shkaktojë efekte anësore.
Në tabelën e mëposhtme janë dhënë frekuencat e evaluimit të efekteve të padëshiruara:
Shumë të shpeshta
Që i prek më shumë se 1 në 10 pacientë
Të shpeshta
Që i prek 1 deri 10 në 100 pacientë
Jo të shpeshta
Që i prek 1 deri 10 në 1000 pacientë
Të rralla
Që i prek 1 deri 10 në 10000 pacientë
Shumë të rralla
Që i prek më pak se 1 në 10.000 pacientë
Nuk dihet frekuenca
Frekuenca nuk mund të përllogaritet në bazë të të dhënave të disponueshme
Ndaleni marrjen e Lisinocomp Genericon dhe menjëherë shkoni te mjeku juaj:
nëse vëreni shenja të reaksionit të hipersenzitivitetit të rëndë nga Lisinocomp Genericon si:
-
enjtje të fytyrës, buzëve, gjuhës, grykës dhe laringut
-
vështirësi në frymëmarrje dhe gëlltitje
-
kruarje dhe skuqje të lëkurës
nëse zhvillohen reaksione të rënda në lëkurë me skuqje dhe fryerje (simptoma të lëkurës së djegur)
Efektet tjera anësore:
Të zakonshme:
-
marramendje apo vertigo, posaçërisht nëse papritmas e keni ndërprerë apo nëse sapo keni filluar përdorimin e këtij
bari. Nëse shtypja juaj e gjakut ulet shumë, ju duhet të qëndroni në pozitë të shtrirë. Nëse edhe pas kësaj nuk ndiheni
mirë, juve mund t’iu duhet ndihma mjekësore.
-
alivanosje
-
kokëdhembje
-
kolla e thatë
-
diarre (barkqitje)
-
vjellje
-
çrregullim renal
-
diabeti melit (sëmundja e sheqerit) që kontrollohet dobët
-
çrregullim në metabolizmin e mineraleve (p.sh. niveli i ulur i kaliumit apo natriumit në gjak)
-
niveli i rritur i acidit urik në gjak
-
gihti
-
niveli i rritur i glukozës në gjak
-
sheqeri në urinë
-
rritje e nivelit të lipideve (kolesteroli dhe/ose trigliceridet)
-
dhembje të muskujve
Të pazakonshme:
-
rritje e nivelit të kaliumit në gjak
-
ndryshim i disponimit
-
depresion
-
çrregullime të shqisave si ndjesia e mpirjes, zhurmave në vesh apo djegies (parestezi)
-
vertigo
-
çrregullime të shijes
-
çrregullimi i gjumit
-
infarkti i miokardit (sulmi në zemër) apo sulmi që te pacientët me rrezik mund të jetë për shkak të uljes së tepërt
të shtypjes së gjakut (hipotensioni)
-
shpejtimi ose ndryshimi i të rrahurave të zemrës
-
palpitacionet
-
çngjyrosja e gishtërinjve dhe gishtërinjve të mëdhenj të këmbëve për shkak të spazmit vaskular (sindroma Reynaud)
-
kongjestioni nazal
-
nauzea
-
dhembjet abdominale
-
çrregullimi i tretjes
-
rritje e vlerave të enzimeve hepatike
-
skuqja e lëkurës
-
skuqje e lëkurës me ndjesi të nxehtësisë
-
rritje e substancave në urinë (urea, kreatinina) si shenjë e çrregullimit renal
-
impotenca
-
lodhja
-
dobësim i përgjithshëm
-
inflamimi i gjëndrave të pështymës
-
humbje e apetitit
-
etje
-
dobësim muskular
Të rralla:
-
ulje e hemoglobinës (pigmenti i kuq i gjakut) dhe hematokritit (qelizave të kuqe të gjakut)
-
ulje e nivelit të natriumit në gjak
-
konfuzion mendor
-
tharje e gojës
-
rritje e bilirubinës në gjak (produkt i degradimit të pigmentit të kuq të gjakut)
-
reaksion i hipersensitivitetit (reaksionet alergjike) / angioedema
-
rënia e flokëve
-
urtikarie
-
shtimi i djersitjes
-
kruarje
-
psoriazë (çrregullim lëkuror me njolla të kuqe dhe inflamim të lëkurës), skuqje e lëkurës si psoriazë
-
uremi (lloj i helmimit i shkaktuar nga dështimi i veshkave me rritje të uresë në gjak)
-
dështimi akut i veshkave
-
rritje e gjinjve te meshkujt (gjinekomastia)
-
reduktim i funksionit të palcës kockore
-
nervozizëm
-
marramendje
-
fotosensitivitet
-
të pamurit e verdhë (ksantopsia)
-
çrregullim i rastit të të pamurit
-
inflamimi i enëve të gjakut (angjiti/vaskuliti, që mund të shkaktojnë vdekjen indore – nekrozën)
-
irritimi i lukthit
-
diarre
-
konstipacion
-
hipersensitiviteti në dritë
-
-
-
reaksionet e rënda lëkurore me skuqje dhe fryrje (simptomat e lëkurës së djegur)
shqetësimi
ethet
Shumë të rralla, frekuenca e të cilave nuk është e njohur:
-
deficit i trombociteve
-
reduktimi i qelizave të bardha të gjakut (leukopenia)
-
mungesa esenciale e qelizave të caktuara të bardha të gjakut (agranulocitoza) e shoqëruar me rritje të ndjeshmërisë
ndaj infeksioneve. Në rast se ju shfaqet ndonjë shenjë e infeksionit me rritje të temperatureës, infeksione të grykës
apo gojës, ndaleni përdorimin e këtij bari dhe informojeni mjekun tuaj menjëherë.
-
enjtje e gjëndrave limfatike (limfadenopatia, pseudolimfoma kutane)
-
sëmundjet autoimune (sëmundjet te të cilat sistemi imun i sulmon qelizat e organizmit)
-
ulje e nivelit të glukozës në gjak
-
bronkospazëm (ndjesi e ngushtimit të krahërorit me çrregullim respirator dhe gërhamës)
-
inflamimi i sinuseve (sinusiti)
-
inflamimi alergjik i alveoleve të mushkërive (alveoliti alergjik)
-
akumulimi i qelizave të bardha të gjakut (eozinofilia) në mushkëri (pneumonia eozinofilike)
-
enjtja e mukozës intestinale (angioedema intestinale)
-
inflamimi i pankreasit (pankreatiti)
-
inflamimi i mëlçisë (hepatiti)
-
insuficiencë e mëlçisë
-
verdhëza (diskolorimi në të verdhë i lëkurës dhe të bardhës së syve, zakonisht për shkak të çrregullimt të funksionit
hepatik)
-
Nëse zhvilloni verdhëz ndaloni menjëherë përdorimin e Lisinocomp Genericon dhe kontaktoni menjëherë mjekun
tuaj
-
Pemfigus (sëmundje autoimmune me paraqitjen e krustave në lëkurë)
-
Sindroma Stivens- Johnson (çrregullim serioz i lëkurës me leskrim të lëkurës)
-
eritema multiforme (çrregullim i lëkurës me skuqje dhe njolla që kruhen)
-
reduktim apo mungesë e urinimit nga veshkat (oliguria respektivisht anuria)
-
alkaloza metabolike (rritje e vlerave të pH në gjak e ndërlidhur me metabolizmin)
-
reduktim i klorureve në gjak
-
reduktim i magneziumit në gjak
-
rritje e nivelit të kalciumit në gjak
-
humbje e lëngjeve të organizmit (dehidrim)
-
çrregullim respirator, duke përfshirë inflamimin e mushkërive (pneumoniti) apo akumulimi i ujit në mushkëri (edema
pulmonare)
-
gjakderdhje të vogla deri të mëdha nënlëkurore (purpura)
-
reaksione lëkurore si lupus eritematoz apo aktivim/reaktivim i lupus eritematoz (sëmundje autoimune me rash
lëkuror në fytyrë e ashtuquajtur eritema e fytyrës apo eritema flutur dhe me njolla të kuqe si leskra në lëkurë)
-
inflamim i veshkave (nefriti intersticial)
Më tej, kombinimi i një ose më shumë nga këto simptoma po ashtu janë vërejtur:
Ethet, inflamimi i enëve të vogla të gjakut, dhembjet muskulare, dhembjet e nyjeve apo inflamimi i nyjeve, testi pozitiv
i antitrupave antinuklearë (test i gjakut për të detektuar sëmundjet autoimune). Rritje e nivelit të sedimentacionit të
qelizave të kuqe të gjakut (test i gjakut për detektimin e inflamimit në organizëm), rritje e numrit qelizave të bardha të
gjakut (eozinofila, leukocitoza), skuqje lëkuror, hipersensitiviteti ndaj dritës (fotosensitiviteti) apo reaksionet tjera lëkurore.
Nëse vëreni ndonjë nga efektet anësore të renditura më sipër ose ndonjë efekt anësor që nuk përmendet në këtë fletëudhezim, ju
lutemi informoni mjekun ose farmacistin .
5. RUAJTJA DHE AFATI I PËRDORIMIT
RUAJTJA
Mos e ruani në temperaturën mbi 25 °C.
Mbajeni larg mundësisë së marrjes dhe përdorimit nga fëmijët.
AFATI I PËRDORIMIT
Mos e përdorni këtë bar pas skadimit të afatit të përdorimit të shtypur në kuti apo në blister, pas fjalës “EXP”. Data e
skadimit i referohet ditës së fundit të atij muaji.
Ky bar nuk duhet të hedhet në ujra të zeza apo në mbeturinat shtëpiake. Pyeteni farmacistin tuaj se çka të bëni me këtë
bar kur nuk ju duhet më. Këto masa do të ndihmojnë në mbrojtjen e ambientit.
MASAT E VEÇANTA PËR ASGJËSIMIN E BARIT TË PAPËRDORUR DHE BARNAVE TË MBETURA
Ky bar nuk duhet të hedhet në ujra të zeza apo në mbeturinat shtëpiake. Pyeteni ju lutem farmacistin tuaj se çka të bëni
me këtë bar kur nuk ju duhet më. Këto masa do të ndihmojnë në mbrojtjen e ambientit
MËNYRA E DHËNIES SË BARIT
Bari merret vetëm me recetë të mjekut
DATA E FUNDIT E REVIDIMIT TË TEKSTIT TË FLETËUDHËZIMIT
Janar, 2014
Lisinocomp Genericon tablete
UPUTSTVO ZA PACIJENTA
Pre upotrebe pažljivo pročitajte ovo uputstvo!
Uputstvo sačuvajte. Možda ćete želeti ponovo da ga pročitate.
Ako imate dodatnih pitanja, obratite se lekaru ili farmaceutu.
Ovaj lek je propisan lično Vama i ne smete ga dati drugome. Drugome ovaj lek može da škodi čak i ako ima znake
bolesti slične Vašim.
Sadržaj uputstva:
1. Šta je lek Lisinocomp Genericon i čemu je namenjen?
2. Šta morate da pročitate pre upotrebe leka Lisinocomp Genericon?
3. Kako se lek Lisinocomp Genericon upotrebljava?
4. Neželjena dejstva leka Lisinocomp Genericon
5. Čuvanje i rok upotrebe
Sadržaj aktivnih supstanci:
Aktivne supstance su: lizinopril i hidrohlorotiazid.
1 tableta sadrži 20 mg lizinoprila u obliku dihidrata i 25 mg hidrohlorotiazida.
Sadržaj pomoćnih supstanci:
Manitol, kalcijum hidrogenfosfat dihidrat, preželatinizirani skrob, kroskarmeloza natrijum, magnezijum stearat,
crveni i žuti oksid gvožđa (E172).
UZIMANJE LEKA LISINOCOMP GENERICON SA HRANOM ILI PIĆIMA
Lisinocomp Genericon može se koristiti sa ili bez hrane.
Alkohol može da izazove dodatno snižavanje vašeg krvnog pritiska i / ili povećati rizik od vrtoglavice i nesvestice.
PRIMENA U TRUDNOĆI I DOJENJU
Pre nego što počnete da uzimate neki lek, posavetujte se sa svojim lekarom ili farmaceutom.
Trudnoća
Morate da obavestite svog lekara ako mislite da ste (ili možete postati) trudni.
Vaš lekar će vas obično savetovati da prestanete sa uzimanjem Lisinocomp Genericon pre nego što zatrudnite, ili
čim saznate da ste trudni i savetovat će vas za korišćenje drugog leka umesto Lisinocomp Genericon. Lisinocomp
Genericon se ne preporučuje tokom rane trudnoće, i ne treba se koristiti kada je trudnoća prošla tri meseca, jer
to može izazvati ozbiljne štete vašoj bebi.
Dojenje
Obavestite svog lekara ako ste dojilja. Lisinocomp Genericon se ne preporučuje za majke koje su dojilje, i vaš
lekar može izabrati neki drugi tretman za vas ako želite da dojite, posebno ako je vaša beba novorođenče, ili je
prevremeno rođena.
UTICAJ NA PSIHOFIZIČKE SPOSOBNOSTI PRILIKOM UPRAVLJANJA MOTORNIM VOZILOM I MAŠINAMA
NAPOMENA: Ovaj lek može negativno da utiče na vašu budnost i sposobnost da vozite.
Naziv i adresa proizvođača:
Genericon Pharma Gesellschaft m.b.H.
Hafnerstrasse 211, A-8054 Grac, AUSTRIJA
Vaša sposobnost rukovođenja mašinama može biti umanjena usled smanjenja krvnog pritiska ili vrtoglavice. Ovo
se posebno odnosi na početku lečenja, ukoliko se doza povećava, ako se lek menja ili posle upotrebe alkohola.
Naziv i adresa nosioca ovlašćenja za marketing:
Genericon Pharma Gesellschaft m.b.H.
Hafnerstrasse 211, A-8054 Grac, AUSTRIJA
ŠTA MORATE DA ZNATE O POMOĆNIM MATERIJAMA KOJE SADRŽI LEK LISINOCOMP GENERICON
Nema nekih posebnih upozorenja.
1. ŠTA JE LEK LISINOCOMP GENERICON I ČEMU JE NAMENJEN?
Kako Lisinocomp Genericon izgleda i sadržaj pakovanja:
Lisinocomp Genericon tablete su okrugle, bikonveksne, boje breskve sa linijom na jednoj strani i oznakom “LH”.
Tableta se može podeliti na dva jednaka dela.
Lisinocomp Genericon je dostupan u pakovanjima koja sadrže 30 tableta u PVC/Al blisteru.
KAKO LEK LISINOCOMP GENERICON DELUJE?
Lizinopril snižava krvni pritisak (antihipertenzivni lek). On pripada grupi lekova pod nazivom ACE inhibitora
(inhibitori angiotenzin konvertujućeg enzima). Lizinopril širi krvne sudove i na taj način pomaže u snižavanju
krvnog pritiska i olakšava srcu da ispumpava krv u sve delove tela.
Hidrohlorotiazid je diuretik i pripada grupi lekova pod nazivom tiazidi. Deluje tako što povećava proizvodnju
mokrače i tako smanjuje krvni pritisak.
KADA SE UPTREBLJAVA LISINOCOMP GENERICON?
Lisinocomp Genericon se koristi za lečenje visokog krvnog pritiska. Dve supstance dopunjuju jedna drugu u
snižavanju krvnog pritiska i zajedno se koriste kada lečenje samo sa jednim od njih nije dalo željeni rezultat.
2. ŠTA MORATE DA PROČITATE PRE UPOTREBE LEKA LISINOCOMP GENERICON?
Upozorite lekara ako uzimate druge lekove, imate neku hroničnu bolest, neki poremećaj metabolizma, preosetljivi ste na
lekove ili ste imali alergijske reakcije na neke od njih.
KADA NE SMETE UZIMATI LEK LISINOCOMP GENERICON
- Ako ste preosetljivi (alergični) na lizinopril, hidrohlorotiazid ili bilo koji drugi sastojak Lisinocomp Genericon-a.
- Ako ste preosetljivi (alergični) na druge ACE inhibitore ili tiazide (diuretici).
- Ako ste preosetljivi na sulfonamide (= određeni antibiotici). Postoji rizik od alergijske reakcije na Lisinocomp
Genericon u obliku takozvanih “ukrštenih-reakcija”.
- Ako ste ikada imali angioneurotičnu edemu nakon korišćenja ACE inhibitora. Znaci uključuju svrab, koprivnjaču
(urtikarija), crvene fleke na rukama, nogama i vratu, oticanje oko očiju i usana, oticanje grla i jezika, određene
poteškoće tokom disanja i gutanja.
- Ako patite od angioneurotične edeme koja je nasledna ili sa nepoznatim uzrokom.
- Ako imate poteškoća tokom mokrenja.
- Ako imate teška oštećenja bubrežnih funkcija.
- Ako imate teška oštećenja jetrenih funkcija.
- Ako imate sužavanje srčanog zaliska u levoj komori ili druge opstrukcije odliva krvi iz leve komore; ako su one
već uticale na cirkulaciju krvi.
- Ako ste više od tri meseca trudni.
- Takođe je bolje da izbegnete Lisinocomp Genericon tablete u ranoj trudnoći - vidi odeljak trudnoće.
Ne uzimajte Lisinocomp Genericon ako bilo koje od gore navedenih stanja se odnosi na vas. Ako niste sigurni,
razgovarajte sa svojim lekarom pre uzimanja Lisinocomp Genericon.
UPOZORENJA I MERE OPREZA
- Ako počinjete sa korišćenjem Lisinocomp Genericon ili ako se doza menja: neki ljudi reagiraju na prvu dozu ili
na povećanje doze sa vrtoglavicom, osećajem slabosti, mučninom ili nesvesticom.
- Ako patite od bolesti srca, jetre ili bubrega.
- Ako patite od bolesti nadbubrežne žlezde sa hiperprodukcijom hormona aldosterona (primarni
hiperaldosteronizam).
- Ako vam je potrebna dijaliza (hemofiltracija, afereza) ili ste imali nedavno transplantaciju bubrega.
- Ako imate sužavanje bubrežnih arterija.
- Ako patite od poremećaja krvotoka u mozgu.
- Ako imate dugoročni gubitak velike količine soli ili telesnih tečnosti (zbog povraćanja, proliva, neobično
povećanog znojenja, povodom ishrane sa niskom količinom soli ili koristite diuretik).
- Ako imate visok nivo kalijuma u organizmu.
- Ako ćete imati tretman desenzitizacije za alergije, npr protiv uboda pčele ili osa.
- Ako imate dijabetes ili giht, ili ako je koncentracija vaših krvnih lipida previsoka (kolesterol, trigliceridi).
- Ako ste tamnopute rase jer ACE inhibitori mogu da imaju smanjeni efekat na snižavanju krvnog pritiska pri
korišćenju kod tamnoputih pacijenata i takođe je više verovatno da će izazvati angioneurotični edem - iznenadno
oticanje usana, lica i vrata (povremeno takođe ruke i noge), otežano gutanje, i poteškoće kod disajnih organa
(otežano disanje ili promuklost).
- Ako lečenje sa Lisinocomp Genericon menja krvnu sliku (broj belih i crvenih krvnih zrnaca i/ili trombocita).
- Ako vam se razvije perzistentni suvi kašalj.
- Ako podležete nekoj operaciji ili dentalnom zahvatu sa anesteticima. Možda ćete morati da prekine lečenje sa
Lisinocomp Genericon dan ranije. Zamolite lekara za savet po ovom pitanju.
- Ako imate smanjeni nivo kalijuma, natrijuma, magnezijuma, kalcijuma ili hlorida u krvi (vidljivo u laboratorijskim
nalazima) što može da dovede do osećaja slabosti, grčenja mišića, umora, brzog pulsa i drugih simptoma.
- Ako trebate uraditi test paratiroidne funkcije.
- Ako imate edem (zadržavanje tečnosti u tkivima).
- Ako imate kolagenozu (oboljenje vezivnog tkiva), kao što je skleroderma ili sistemski eritematozni lupus.
- Ako imate bronhijalnu astmu.
- Zato što ovaj lek može da poveća osetljivost kože na sunce (fotosenzitivnost).
Lečenje sa Lisinocomp Genericon može dovesti do pozitivnog rezultata u doping testu.
Morate obavestite svog lekara ako mislite da ste (ili možete postati) trudni.
Lisinocomp Genericon se ne preporučuje u ranoj trudnoći, i ne sme da se upotrebljava ako ste više od tri meseca
trudni, jer to može izazvati ozbiljne štete vašem fetusu (vidi odeljak trudnoće).
Ako se jedno od gore navedenih stanja odnosi na vas (ili ako niste sigurni), konsultujte svog lekara pre uzimanja
Lisinocomp Genericon.
Neposredni medicinski nadzor može biti neophodan na početku lečenja i / ili ako se doza promeni. Uvek trebate
obavljati ove preglede čak i ako nemate nikakve simptome.
Ako je vaš krvni pritisak pao previše, trebate biti u ležećem položaju. Ako se ne osećate bolje, možda će biti
potrebna medicinska pomoć. Molimo vas da konsultujete svog lekara ako vaš krvni pritisak je dugo vremena
previše nizak ili često pada previše.
Deca i adolescenti
Upotreba Lisinocomp Genericon kod dece i adolescenata ispod 18 godina se ne preporučuje.
NA ŠTA MORATE PAZITI AKO UZIMATE DRUGE LEKOVE
Imajte u vidu da se ove informacije mogu odnositi i na lekove koje više ne pijete, kao i na lekove koje planirate da uzimate
u budućnosti. Obavestite svog lekara ili farmaceuta ako uzimate, ili ste do nedavno uzimali neki drugi lek, uključujući i lek
koji se nabavlja bez lekarskog recepta.
Molimo obavestite svog lekara ili farmaceuta ako uzimate ili ste do nedavno uzimali druge lekove, uključujući
lekove dobijene bez lekarskog recepta, biljne lekove ili dodatke u ishrani. Ovo se takođe odnosi i na lekove koje
ste koristili pre izvesnog vremena.
Ako uzmete dva ili više lekova istovremeno, moguće je da aktivni sastojci ovih lekova utiču jedni na druge. Možda
će biti potrebno da promenite dozu, preduzmete druge mere predostrožnosti, ili, u nekim slučajevima, prestanete
da koristite jedan od lekova.
Dakle, molimo vas, recite lekaru ako uzimate neke od sledećih lekova:
lekove koji mogu povećati nivo kalijuma u ​​krvi, npr spironolakton, triamteren, amilorid, proizvode sa kalijumom, soli
koje sadrže kalijum i heparin (antikoagulans).
ostale lekove koji smanjuju krvni pritisak (npr. beta blokatori, antagonisti kalcijuma, metildopa, drugi diuretici, nitrati
i vazodilatatori)
lekove za lečenje depresije ili drugih mentalnih bolesti (triciklični antidepresivi, antipsihotici)
sedative, narkotike
oralne antidijabetičke lekove i insulin. Lisinocomp Genericon može povećati efekat smanjenja glukoze u krvi. Dakle,
nivo šećera u krvi se mora pažljivo pratiti tokom terapije sa Lisinocomp Genericon.
sotalol (lek za lečenje nepravilanog rada srca)
lekove za lečenje gihta (probenecid, sulfinpirazon, alopurinol)
lovastatin (lek koji snižava nivo kolesterola)
prokainamid (lek za lečenje nepravilnog rada srca)
lekove za rak (citostatici)
lekove koji potiskuju imunološki sistem (imunosupresivi), npr ciklosporin
injekcije sa zlatom (npr. natrijum aurotiomalat) u lečenju reumatoidnog artritisa
lekove koji mogu sniziti nivo kalijuma u ​​krvi, kao što su diuretici (tablete dehidracije), kortikosteroidi, lekove za
lečenje konstipacije (laksativi), kortikotropin (ACTH, za proveru funkcije nadbubrežnih žlezda), amfotericin B (za
gljivične infekcije), karbenoksolon (za lečenje čira želuca), penicilin (antibiotik).
lekove koji mogu da izazovu takozvani “torsade de pointes” (opasan tip srčane aritmije)
Rizik od „torsade de pointes“ je veća kod pacijenata sa niskim nivoom kalijuma u krvi.
terapijske proizvode kalcijuma i vitamina D
glikozide digitalisa (za poboljšanje minutnog volumena srca)
antiholinergične lekove (npr. atropin, biperiden)
amantadin (lek za lečenje Parkinsonove bolesti)
holestiramin ili kolestipol (lekovi za smanjenje lipida u krvi)
lekove za opuštanje mišića (npr. tubokurarin)
karbamazepin (za epilepsiju)
lekove koji sadrže jod, koji se koriste kao kontrastno sredstvo za scintigrafiju ili rentgenski pregled. Povećan rizik
od akutne bubrežne insuficijencije.
Litijum (za depresiju)
lekove za lečenje niskog krvnog pritiska, šoka, srčane insuficijencije, astme ili alergije, kao što su efedrin, noradrenalin ili
adrenalin. Lekar mora da proveri vaš krvni pritisak.
lekove protiv bolova i lekove protiv upale (tzv. nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAIL), kao što su ibuprofen,
indometacin i acetilsalicilna kiselina)
trimetoprim (antibiotik)
Laboratorijske analize
Funkcionalni test paratiroidne žlezde, određivanje serumskog nivoa joda vezanog sa proteinima: Lisinocomp
Genericon može dovesti do netačnih rezultata testa.
3. KAKO SE LEK LISINOCOMP GENERICON UPOTREBLJAVA
Ukoliko mislite da lek Lisinocomp Genericon suviše slabo ili jako deluje na Vaš organizam, obratite se lekaru ili farmaceutu
Uvek koristite Lisinocomp Genericon isključivo kako je vaš lekar odredio. Trebate proveriti sa svojim lekarom ili
farmaceutom ukoliko niste sigurni.
Osim ako nije propisano drugačije od vašeg lekara, uobičajena doza je:
- Uobičajena doza Lisinocomp Genericon je 1 tableta dnevno.
- Možete uzeti Lisinocomp Genericon sa ili bez hrane.
- Uzmite tabletu sa dovoljno tečnosti, npr. 1 čaša vode.
- Trebate koristiti ovaj lek u isto vreme svakog dana, uglavnom u jutarnjim satima.
- Ne menjajte dozu bez savetovanja sa vašim lekarom.
UKOLIKO STE UZELI VIŠE LEKA NEGO ŠTO BI TREBALO
Obratite se lekaru odmah ili idite u hitnoj pomoći u najbližoj bolnici. Ne smete voziti prema bolnici. Zamolite
nekog da vas preveze ili pozovite hitnu pomoć. Ponesite pakovanje leka sa sobom tako da lekar zna šta ste
upotrebili.
UKOLIKO STE ZABORAVILI DA UZMETE LEK LISINOCOMP GENERICON
Ako ste zaboravili da uzmete Lisinocomp Genericon
Ne uzimajte duplu dozu da biste nadoknadili zaboravljenu dozu. Jednostavno uzmite sledeću dozu u uobičajeno
vreme.
ŠTA SE DEŠAVA AKO NAGLO PRESTANETE DA UZIMATE LEK LISINOCOMP GENERICON
Ako prestane da uzimate Lisinocomp Genericon
Nemojte prekidati upotrebu leka Lisinocomp Genericon bez konsultovanja sa vašim lekarom.
Ukoliko imate dodatnih pitanja o tome kako da se ovaj lek koristi, konsultujte svog lekara ili farmaceuta.
4. NEŽELJENA DEJSTVA LEKA
Kao i svi lekovi i Lisinocomp Genericon može da izazove neželjene efekte, iako ih svaki korisnik ne dobija.
Sledeće učestalosti su korišćene za procenu neželjnih dejstava:
Vrlo česte
više od 1 lečenog pacienta u 10
Česte
1 dо 10 lečenih pacienata u 100
Lisinocomp Genericon tablete
Neobične
1 dо 10 lečenih pacienata u 1000
Retke
1 dо 10 lečenih pacienata u 10000
Vrlo retke
manje od 1tretiranog pacienta na 10.000
Nepoznate
frekvencija se ne može utvrditi na osnovu podataka koji su na raspolaganju
Prestanite uzimati Lisinocomp Genericon i idite odmah lekaru
• Ako primetite znake teške preosetljivosti na Lisinocomp Genericon kao što su:
- Oticanje lica, usana, jezika, grla ili grkljana
- Teškoće u disanju ili gutanju
- Svrab i osip na koži
• ako vam se pojave ozbiljne kožne reakcije sa crvenilom i plikovima (krastava koža).
Ostali neželjeni efekti:
Opšti:
- Vrtoglavica, naročito ako ste iznenada ustali, ili seli.
Ako vaš krvni pritisak padne previše, trebalo bi da legnete. Ako se ne osećate bolje, možda će biti potrebna
medicinska pomoć.
- Nesvestica (sinkopa)
- Glavobolje
- Suvi kašalj
- Proliv
- Povraćanje
- Oštećenje bubrega
- Slabo kontrolisani dijabetes melitus
- Poremećaji metabolizma minerala (npr. smanjeni nivo natrijuma ili kalijuma u krvi)
- Povišenje mokraćne kiseline u krvi
- Giht
- Povišen nivo glukoze u krvi
- Šećer u mokraći
- Povećanje krvnih lipida (holesterola i / ili triglicerida)
- Grčevi u mišićima
Povremena:
- Povišen kalijum u krvi
- Promene raspoloženja
- Depresija
- Senzorni poremećaji, kao što su osećaj obamrlosti, peckanja ili gorenja (parestezija)
- Vertigo (vrtoglavica)
- Poremećaji ukusa
- Poremećaji spavanja
- Infarkt miokarda (srčani udar) ili moždani udar, koji u visokorizičnih bolesnika može biti zbog preteranog
snižavanja krvnog pritiska (hipotenzija)
- Ubrzan ili nepravilan rad srca
- Palpitacije
- Diskoloracija prstiju ruku i nogu, zbog vaskularnih grčeva (Raynaud-ov sindrom)
- Zapušen nos
- Mučnina
- Bol u stomaku
- Poremećeno varenje
- Povišene vrednosti jetre
- Osip na koži
- Crvenilo kože sa osećajem toplote
- Povećanje mokraćnih supstanci (urea, kreatinin) kao znak oštećenja bubrega
- Impotencija
- Umor
- Opšta slabost
- Zapaljenje pljuvačne žlezde
- Gubitak apetita
- Žeđ
- Mišićna slabost
Retka:
- Sniženje hemoglobina u krvi (crveni pigment krvi) i hematokrita (crvena krvna zrnca)
- Smanjenje natrijuma u krvi
- Mentalna konfuzija
- Suva usta
- Povećanje bilirubina (degradacija proizvoda crvenog pigmenta krvi) u krvi
- Reakcije preosetljivosti (alergijske reakcije) / angioedem
- Gubitak kose
- Koprivnjača (urtikarija)
- Pojačano znojenje
- Svrab
- Psorijaza (poremećaj kože sa crvenim ožiljcima i zapaljenjem kože), osip kože nalik psorijazi
- Uremija (vrsta trovanja izazvana kod zakazanja bubrega sa povećanjem ureje u krvi)
- Akutna bubrežna insuficijencija
- Grudi kod muškaraca (ginekomastija)
- Anemija usled smanjene proizvodnje crvenih krvnih zrnaca
- Anemija zbog povećane razgradnje crvenih krvnih zrnaca
- Smanjena funkcija koštane srži
- Uznemirenost
- Vrtoglavica
- Fotosenzitivnost
- Žuta vizija (ksantopsia)
- Prolazne vizuelne smetnje
- Zapaljenje krvnih sudova (angiitis / vaskulitis, što može da dovede do smrti tkiva (nekroza))
- Razdražljivi stomak
- Proliv
- Zatvor
- Preosetljivost na sunce (fotosenzitivnost)
- Teške kožne reakcije sa crvenilom i plikovima (krastava koža)
- Anksioznost
- Groznica
Veoma retko, učestalost nije poznata:
- Deficit krvnih pločica
- Smanjenje broja belih krvnih zrnaca (leukopenija)
- Suštinski nedostatak određenih belih krvnih ćelija (agranulocitoza) povezane sa povećanom podložnosti
infekcijama. Ako imate znake infekcije, kao što je visoka temperatura, bolovi u grlu ili čirevi usta, prestanite da
uzimate ovaj lek i odmah obavestite svog lekara.
- Otečene limfne žlezde (limfadenopatija, kožna pseudolimfoma)
- Autoimune bolesti (bolesti u kojoj imuni sistem napada ćelije tela)
- Smanjeni nivo šećera u krvi
- Bronhospazam (osećaj stezanja u grudi, respiratorni distres i šištanje)
- Upala sinusa (sinusitis)
- Alergična upala alveola u plućima (alergični alveolitis)
- Akumulacija belih krvnih zrnaca (eozinofilija) u plućima (eozinofilna pneumonija)
- Oticanje mukoze creva (angioedem)
- Zapaljenje pankreasa (pankreatitis)
- Upala jetre (hepatitis)
- Zakazanje jetre
- Žutica (žuto obojenje kože i beonjače, obično zbog oštećene funkcije jetre)
- Ako se razvije žutica, prestanite da uzimate Lisinocomp Genericon i odmah se obratite lekaru.
- Pemfigus (autoimuna bolest sa plikovima i otvorenim ranama na koži)
- Stevens-Johnson sindrom (ozbiljan poremećaj kože sa ljuštenjem kože)
- Eritema multiforme (poremećaj kože sa svetlim crvenim točkama i svrabom)
- Smanjena proizvodnja ili odsustvo urina (oligurija respektivno anurija)
- Metabolička alkaloza (povećanje pH vrednosti krvi ovisno o metabolizmu)
- Smanjeni hloridi u krvi
- Smanjeni magnezijum u krvi
- Povišen kalcijum u krvi
- Gubitak telesne tečnosti (dehidracija)
- Respiratorni distres, uključujući zapaljenje pluća (pneumonitis) ili akumulaciju vode u plućima (plućni edem)
- Mala do velika krvarenja ispod kože (purpura)
- reakcije kože nalik na lupus eritematosus ili aktiviranje/reaktiviranje kožnog eritemskog lupusa (autoimuna
bolest sa osipom na licu (tzv. eritem lica, ili leptir osip) i nestabilne crvene fleke na koži)
- Upala bubrega (intersticijalni nefritis)
Osim toga, kombinacija jednog ili više od sledećih simptoma je primećeno: groznica, upala malih krvnih sudova,
bol u mišićima, bol u zglobovima ili zapaljenja zglobova, pozitivni test na antinuklearnim antitelima (test krvi za
detekciju autoimunih bolesti), povišena sedimentacija crvenih krvnih ćelija (test krvi za otkrivanje upale u telu),
povećanje belih krvnih zrnaca (eozinofilija, leukocitoza), osip na koži, preosetljivost na sunce (fotosenzitivnost)
ili drugih kožnih reakcija.
Ukoliko bilo koji od neželjenih efekata postane ozbiljan ili primetite neko neželjeno dejstvo koje nije navedeno u
ovom uputstvu, molimo Vas da obavestite svog lekara ili farmaceuta.
5. ČUVANJE I ROK UPOTREBE
ČUVANJE
Nemojte čuvati iznad 25°C.
Čuvati van domašaja i vidokruga dece.
ROK UPOTREBE
Nemojte koristiti lek nakon isteka roka naznačenog na pakovanju i na mestu iza “EKSP”. Datum isteka se odnosi
na poslednji dan tog meseca.
POSEBNE MERE UNIŠTAVANJA NEUPOTREBLJENOG LEKA ILI OSTATKA LEKA
Ovaj lek se ne treba bacati u kanalizaciju, niti u kućnom otpadu. Pitajte vašeg farmaceuta gde treba bacati ovaj lek
kada više nečete imati potrebe za njim. Ove mere pomažu očuvanju životne sredine.
NAČIN IZDAVANJA LEKA
Lek se izdaje uz lekarski recept
DATUM POSLEDNJE REVIZIJE TEKSTA UPUTSTVA
Januar, 2014
Download

Kliko ketu per ta shkarkuar fleteudhezimin