Lisinocomp Genericon mite tableta
FLETUDHËZIM PËR PACIENTË
Para se të filloni ta merrni këtë bar, lexojeni me kujdes këtë fletudhëzim
Ruajeni këtë fletudhëzim. Mund t’ju nevojitet që ta lexoni përsëri.
Nëse keni pyetje të tjera, ju lutemi pyeteni mjekun ose farmacistin Tuaj.
Ky bar është përshkruar personalisht për juve dhe ju nuk guxoni t’ia jepni të tjerëve. Ata mund t’i dëmtojë edhe nëse kanë
simptoma të njëjta me tuajat.
Nëse ndonjë nga efektet anësore është serioz apo nëse ju vëreni ndonjë efekt anësor që nuk është i përshkruar në këtë
fletudhëzim, atëherë ju lutemi që t’i drejtoheni mjekut apo farmacistit tuaj.
PËRMBAJTJA E FLETUDHËZIMIT:
1. Çka është Lisinocomp Genericon mite dhe për çka përdoret?
2. Çka duhet të dini para se të përdorni Lisinocomp Genericon mite?
3. Si përdoret Lisinocomp Genericonmite?
4. Efektet anësore të mundshme
5. Ruajtja dhe afati i përdorimit të Lisinocomp Genericon mite
Përmbajtja e substancave aktive: lizinopril, hidroklorotiazid.
Përmbajtja e substancave ndihmese: Manitol, kalcium dihidrati i fosfatit të hidrogjenit, amidoni i paraxhelatinizuar, natriumi kroskarameloz, stearati i magnezit, oksidi i kuq dhe i verdhë i hekurit (E172)
EMRI DHE ADRESA E PRODHUESIT:
Genericon Pharma
Genericon Pharma Gesellschaft m.b.H., A-8054 Grac, Austri
EMRI DHE ADRESA E MBAJTËSIT TË AUTORIZIM MARKETINGUT:
Genericon Pharma
Genericon Pharma Gesellschaft m.b.H., A-8054 Grac, Austri
1.ÇKA ËSHTË LISINOCOMP GENERICON MITE DHE PËR ÇKA PËRDORET
Përmbajtja:
Lisinocomp Genericon mite është produkt i kombinuar i cili përmban dy përbërës aktiv: lizinopril dhe
hidroklorotiazid.
Paketimi
Lisinocomp genericon mite janë tableta të rrumbullakta, bikonvekse, me ngjyrë pjeshke, me një vijë në njërën anë
dhe me shenjën “LH”.
Tableta mund të ndahet në dy pjesë të barabarta.
Lisinocomp genericon mite është i disponueshëm në paketime që përmbajnë 30 tableta në blisterë të përbërë
nga PVC-Al.
30 tableta x 20 mg + 12,5 mg
SI VEPRON LISINOCOMP GENERICON MITE
Lisinoprili e ul shtypjen e gjakut (agjent antihipertensiv). I përket grupit të barnave të njohura si ACE inhibitor
(inhibitor i enzimës konvertuese të angiotenzinës). Lizinoprili vepron duke i zgjeruar enët e gjakut. Kështu ndihmon
për të ulur shtypjen e gjakut dhe gjithashtu ndikon që zemra ta ketë më të lehtë pompimin (shpërndarjen) e gjakut
në tërë organizmin.
Hidroklorotiazidi i përket grupit të barnave të quajtura tiazide dhe është diuretik. Vepron duke e rritur
prodhimin e urinës dhe kështu duke reduktuar shtypjen e gjakut.
KUR PËRDORET LISINOCOMP GENERICON MITE
Lisinocomp Genericon mite përdoret për trajtimin e shtypjes së lartë të gjakut. Dy substancat e plotësojnë njëra
tjetrën për uljen e shtypjes së gjakut dhe përdoren së bashku kur trajtimi me vetëm njërën nga to nuk ka dhënë
rezultatin e dëshiruar.
2.ÇKA DUHET TË DINI PARA SE TË PËRDORNI
Informoni mjekun nëse vuani nga ndonjë sëmundje kronike, çrregullim metabolik, nëse e dini që jeni alergjik ose nëse
jeni duke marrë barna të tjera.
KUR NUK DUHET TA PËRDORNI LISINOCOMP GENERICON MITE
Mos përdorni Lisinocomp Genericon mite:
-
nëse jeni hipersenzitiv (alergjik) në lizinopril, hidroklortiazid apo ndonjë nga substancat tjera të
Lisinocomp genericon mite.
-
nëse jeni hipersenzitiv (alergjik) në ACE inhibitorët tjerë apo tiazidet (diuretikët).
-
nëse jeni hipersenzitiv në sulfonamide (grup i antibiotikëve). Mund të ketë rrezik për një
reaksion alergjik ndaj Lisinocomp Genericon mite në formë të të ashtuquajturave “reaksione
të kryqëzuara”
-
nëse keni pasur ndonjëherë edemë angioneurotike pas marrjes së ACE inhibitorëve. Këto shenja
përfshijnë kruarjet, skuqje (në formë urtikarie), shenjat e kuqe në duar, këmbë dhe qafë, enjtje
rreth syve dhe buzëve, enjtje të grykës dhe gjuhës, vështirësi të konsiderueshme në frymëmarrje
dhe gëlltitje.
-
nëse vuani nga edema angioneurotike që është trashëguese apo nëse shkaqet e saj janë të
panjohura.
-
në rast se keni vështirësi me urinimin
-
nëse keni çrregullim të rëndë të funksionit renal
-
nëse keni çrregullim të rëndë të funksionit hepatik
-
nëse keni ngushtim të valvulave të zemrës në ventrikulin e majtë apo obstruksione tjera të
qarkullimit të gjakut nga ventrikuli nëse këto tashmë kanë ndikuar në qarkullimin e gjakut
-
pas muajit të tretë të shtatzënësisë
-
është gjithashtu më mirë që t’i shmangeni tabletave Lisinocomp Genericon mite gjatë
shtatzënësisë së hershme – shih seksionin e shtatzënësisë.
Mos merrni Lisinocomp Genericon mite nëse ndonjë nga këto ju përgjigjen juve. Në rast se nuk jeni të sigurt, flisni
me mjekun tuaj para se ta merrni Lisinocomp genericon mite.
PËRKUJDESJET
Keni kujdes të veçantë me Lisinocomp Genericon mite:
-
në rast se filloni të merrni Lisinocomp genericon mite apo nëse e keni ndryshuar dozën, disa
përdorues reagojnë ndaj dozës së parë me marramendje, ndjesi të plogështisë, nauze dhe dobësim,
-
nëse vuani nga sëmundje të zemrës, mëlçisë apo veshkave,
-
nëse vuani nga sëmundjet e gjëndrave mbiveshkore, me prodhim të shtuar të aldosteronit
(hiperaldosteronizmi primar),
-
nëse keni nevojë për dializë (hemofiltrim, aferezë) apo nëse keni pasur transplantim të veshkave,
-
nëse keni ngushtim të arterieve renale,
-
nëse vuani nga çrregullimet e qarkullimit të gjakut në tru,
-
nëse keni humbje afatgjatë të kripërave apo lëngjeve trupore (për shkak të vjelljes, diarresë,
djersitjes së shtuar të pazakonshme, për shkak të dietës me sasi të ulët të kripërave apo nëse
merrni diuretik),
-
nëse keni nivel të lartë të kaliumit në organizëm,
-
nëse duhet t’i nënshtroheni trajtimit të desenzitimit për shkak të alergjisë p.sh. ndaj insekteve si
bleta apo anza,
-
nëse keni sëmundjen e sheqerit (diabetin) apo gihtin apo nëse keni përqendrimi shumë i lartë të
lipideve në gjak (kolesterolit apo triglicerideve),
-
nëse i përkisni racës së zezë pasi ACE inhibitorët japin efekt të reduktuar të uljes së shtypjes
së gjakut te pacientët e races së zezë dhe ka më shumë mundësi që të shkaktojë edemë
angioneurotike (enjtje të papritur të buzëve, fytyrës dhe qafës por poashtu duart dhe këmbët),
vështirësi në gëlltitje dhe çrregullimin respirator (frymëmarrje e vështirësuar apo ngjirje e zërit),
-
nëse trajtimi me Lisinocomp genericon mite shkakton ndryshim të pasqyrës së gjakut (numrin e
qelizave të kuqe apo të bardha të gjakut dhe/ose trombociteve),
-
nëse ju paraqitet kolla e thatë persistente,
-
nëse duhet t’i nënshtroheni ndonjë operacioni apo intervenimi dentar me anestezion. Ju ndoshta
duhet ta ndërpritni Lisinocomp genericon mite një ditë më herët. Ju lutem konsultohuni me
mjekun tuaj për këtë çështje,
nëse keni nivel të ulët të kaliumit, natriumit, magneziumit, kalciumit apo klorureve në gjak, (të cilat
mund të vërtetohen përmes vlerave laboratorike dhe shenjave klinike që mund të rezultojnë me
ndjesi të plogështisë, spazmë muskulare, lodhje, puls të shpejtuar)
-
nëse duhet ta bëni testimet e funksionit të paratiroidesë
-
nëse keni edemë (mbajtjen e lëngjeve në inde),
-
nëse keni kolagjenozë (çrregullim i indit lidhor), si skleredema apo lupusi eritematoz,
-
nëse keni astmë bronkiale,
-
ky bar mund ta rrisë ndjeshmërinë e lëkurës në diell (fotosensitiviteti)
Trajtimi me Lisinocomp Genericon mite mund të japë rezultat pozitiv gjatë testimit të dopingut.
Ju duhet t’i tregoni mjekut tuaj nëse jeni (apo mendoni të mbeteni) shtatzënë.
Lisinocomp Genericon mite nuk rekomandohet gjatë shtatzënësisë së hershme, dhe nuk duhet të merret nëse
keni kaluar muajin e tretë të shtatzënësisë, pasi që mund ta dëmtojë fetusin nëse përdoret në atë periudhë (shih
seksionin e shtatzënësisë).
Nëse ndonjë nga të dhënat e lartëpërmendura ju përket juve (ose nuk jeni i sigurt), konsultojeni mjekun tuaj pas
marrjes së Lisinocomp Genericon mite.
Mbikëqyrja e afërt mjekësore mund të jetë e nevojshme në fillim të trajtimit dhe/ose në rast se doza është
ndryshuar. Ju gjithmonë duhet t’i bëni këto kontrolle edhe nëse nuk ju janë shfaqur këto simptoma.
Në rast se shtypja e gjakut ju zbret shumë, ju duhet të rrini në pozitë të shtrirë, dhe në rast se ende nuk ndiheni
mirë ndoshta mund t’ju duhet ndima mjekësore. Ju lutemi konsultojeni mjekun tuaj në rast se shtypja juaj e gjakut
mbetet për një kohë të gjatë e ulët ose nëse ulet shpesh.
-
Fëmijët dhe adoleshentët
Përdorimi i Lisinocomp Genericon mite nuk rekomandohet te fëmijët dhe adoleshentët nën moshën 18 vjeç.
MARRJA E LISINOCOMP GENERICON MITE ME USHQIMIN DHE PIJET
Lisinocomp Genericon mite mund të merret me ose pa ushqim. Alkooli mund të shkaktojë ulje shtesë të shtypjes
së gjakut dhe/ose të rrisë rrezikun e marramendjes dhe plogështisë.
SHTATZËNËSIA DHE USHQYERJA ME GJI
Këshillohuni me mjekun ose farmacistin para se të filloni të merrni ndonjë bar.
Shtatzënësia
Ju duhet t’i tregoni mjekut tuaj nëse jeni (apo mendoni të mbeteni) shtatzënë.
Mjeku juaj normalisht do t’ju këshillojë për të ndaluar marrjen e Lisinocomp Genericon mite para se ju të mbeteni
shtatzënë apo sa më parë që ju e kuptoni se keni mbetur shtatzënë dhe do t’ju këshillojë të merrni ndonjë bar
tjetër në vend të Lisonocomp Genericon mite. Lisinocomp Genericon mite nuk rekomandohet gjatë muajve të
parë të shtatzënësisë dhe nuk duhet të merret pas muajit të tretë të shtatzënësisë, pasi që mund të shkaktojë
dëmtime serioze fetusit nëse përdoret pas muajit të tretë të shtatzënësisë.
Të ushqyerit me gji
Tregoni mjekut tuaj nëse ushqeni fëmijën me gji.
Lisinocomp Genericon nuk rekomandohet për nënat që ushqejnë fëmijët me gji dhe mjeku juaj mund të zgjedhë
një bar tjetër për ju nëse doni që të ushqeni fëmijën me gji, posaçërisht nëse fëmija juaj është i posalindur apo
nëse ka lindur para kohe.
EFEKTET MBI AFTËSINË PËR TË DREJTUAR AUTOMJETIN DHE PËR TË PËRDORUR
MAKINERI
Vini re: Ky bar mund të ndikojë në aftësitë tuaja për të reaguar dhe për të drejtuar makinën.
Aftësia juaj për të ngarë makinën apo për të operuar me makineri mund të çrregullohet për shkak të uljes së
shtypjes së gjakut, marramendjes apo vertigos. Kjo posaçërisht vlen për fillimin e trajtimit, nëse bëhet rritja e
dozës, nëse ndërrohet bari apo pas konsumimit të alkoolit.
NË ÇKA DUHET PATUR KUJDES NËSE PËRDORNI BARNA TË TJERA
Informoni mjekun ose farmacistin nëse jeni duke marrë ose keni marrë kohët e fundit barna të tjera, qoftë edhe ato pa
përshkrimin e mjekut.Të keni parasysh se këto informacione mund ti përkasin barnave të cilat më nuk i pini, si dhe barnat
të cilat planifikoni ti merrni në të ardhmen.
Në rast se merrni dy apo më shumë barna njëkohësisht, është e mundshme se përbërësit aktiv të këtyre barnave
të ndikojnë në njëri-tjetrin. Mund të jetë e nevojshme që të bëni ndërrimin e dozës, të merrni masa tjera të
kujdesit, apo në disa raste të ndërprisni përdorimin e ndonjërit bar.
Prandaj, Ju lutemi që t’i tregoni mjekut tuaj në rast se merrni ndonjë nga barnat e mëposhtme:
barnat që mund të rrisin nivelin e kaliumit në gjak, p.sh. spironolaktoni, triamtereni, amiloridi, produktet e kaliumit,
kripërat që përmbajnë kalium dhe heparinë (produkt për hollimin e gjakut)
barnat tjera që ulin shtypjen e gjakut (p.sh. beta bllokuesit, metildopa, antagonistët e kalciumit, diuretikët tjerë,
nitratet apo vazodilatatorët)
barnat që përdoren për trajtimin e depresionit dhe sëmundjeve tjera mendore (antidepresivët treciklik, antipsikotikët)
sedativët, narkotikët
antidiabetikët oral dhe insulina
Lisinocomp Genericon mite mund ta rrisë efektin e uljes së nivelit të glukozës në gjak. Prandaj niveli i glukozës në
gjak duhet të monitorohet vazhdimisht gjatë terapisë me Lisinocomp Genericon mite.
sotaloli (për trajtimin e çrregullimit të ritmit të zemrës)
barnat që përdoren për trajtimin e sëmundjes së gihtit (probenecidi, sulfinpirazoni, allopurinoli)
lovastatina (për uljen e nivelit të kolesterolit)
prokainamidi (për trajtimin e çrregullimit të ritmit të zemrës)
barnat për trajtimin e kancerit (agjentët citostatik)
barnat që zvoglojnë aktivitetin e sistemit imunitar (imunosupresantët), p.sh. ciklosporina
injeksionet e arit (p.sh. aurotiomalati i natriumit) për trajtimin e artritit reumatoid
barnat që mund të ulin nivelin e kaliumit në gjak p.sh. diuretikët (tabletat dehidruese), kortikosteroidet, barnat që
përdoren për trajtimn e konstipacionit (laksativët), kortikotropina (ACTH për kontrollin e funksionit të gjëndrave
mbiveshkore), amfotericina B (për infeksionet mikotike), karbenoksoloni (për trajtimin e ulcerave gastrike),
penicilina (antibiotik).
barnat që mund të induktojnë të ashtuquajturën ”torsade de pointes” (një lloj shumë i rrezikshëm i aritmisë kardiake)
Rreziku i ‘’torsade de pointes’’ është më i madh te pacientët me nivel të ultë të kaliumit në gjak.
kalciumi terapeutik dhe produktet e vitaminës D
glikozidet e digitalisit (për përmirësimin e vëllimit minutor të zemrës)
barnat antikolinergjike (p.sh. atropina, biperideni)
amantadina (bar për trajtimin e sëmundjes së Parkinsonit)
kolestiramina apo kolestipoli (për uljen e lipideve në gjak)
relaksuesit muskular (e.g. tubokurarina)
karbamazepina (për trajtimin e epilepsisë)
barnat që përmbajnë jod dhe që përdoren si kontrast për scintigram apo për rentgen. Rritje e rrezikut për
dështimin akut të veshkave.
litiumi (për depresion)
barnat për trajtimin e shtypjes së ulët të gjakut, shokut, dështimit të zemrës, astmës dhe alergjive, si efedrina,
noradrenalina apo adrenalina. Mjeku juaj duhet ta masë shtypjen tuaj të gjakut.
analgjetikët dhe barnat anti inflamatore (të ashtuquajturit barnat antiinflamatore jo steroide (NSAID) si ibuprofeni,
indometacina dhe acidi acetilsalicilik)
trimetoprimi (antibiotik)
Testet laboratorike
Testet funksionale të gjëndrës paratiroide, përcaktimi i nivelit në serum, i jodit të lidhur me proteina: Lisinocomp
Genericon mite mund të japë rezultate jo korrekte të këtyre testeve.
3.SI PËRDORET LISINOCOMP GENERICON MITE
Nëse vëreni se efekti i barit është shumë i fortë ose shumë i dobët këshillohuni me mjekun ose farmacistin.
Gjithmonë merreni Lisinocomp Genericon mite saktësisht siç ju ka thënë mjeku juaj. Ju duhet ta vërtetoni me
mjekun apo farmacistin tuaj nëse nuk jeni i sigurt.
Përveç nëse është përshkruar ndryshe nga mjeku juaj doza e zakonshme është:
-
Doza e zakonshme e Lisinocomp Genericon mite është 1 tabletë në ditë.
-
Ju mund ta merrni Lisinocomp genericon mite me ose pa ushqim.
-
Merreni tabletën me lëngje të mjaftueshme p.sh. me 1 gotë ujë
Lisinocomp Genericon mite tableta
-
Ju duhet ta merrni këtë bar në kohën e njëjtë çdo ditë, zakonisht në mëngjes.
-
Mos e ndryshoni dozën pa u konsultuar fillimisht me mjekun tuaj
“Ndiqni në mënyrë rigoroze këshillat e mjekut. Nuk duhet të ndryshoni dozat ose të ndërpritni trajtimin pa u këshilluar
më parë me mjekun”
NËSE PËRDORNI LISINOCOMP GENERICON MITE MË SHUMË SESA DUHET
Nëse keni marrë një mbidozë, këshillohuni menjëherë me mjekun ose farmacistin !
Kontaktoni menjëherë mjekun tuaj apo shkoni në emergjencë, në spitalin më të afërt. Ju nuk duhet ta ngisni vetë
makinën për në spital. Ose luteni dikend që t’iu dërgojë ose thirreni ndihmën e shpejtë. Merreni paketimin e barit
me vete ashtu që mjeku që do t’iu kontrollojë ta dijë se çka keni përdorur.
Informata për mjekun:
Trajtimi i mbidozimit është përshkruar në fund të këtij fletudhëzimi për pacientë.
NËSE HARONI TË MERRNI LISINOCOMP GENERICON MITE
Kurrë mos merrni dozë të dyfishuar për të zëvendësuar dozën e harruar.
Mos e merrni dozën dyfish që ta kompensoni dozën që e keni harruar. Thjesht, merreni dozën e ardhshme në
orarin e zakonshëm.
EFEKTET E NDËRPRERJES SË TRAJTIMIT ME LISINOCOMP GENERICON MITE
Mos e ndërprisni trajtimin me Lisinocomp Genericon mite pa u konsultuar me mjekun tuaj.
Në rast se keni pyetje shtesë për atë se si ta përdorni këtë bar, ju lutemi që ta pyesni menjëherë mjekun ose
farmacistin tuaj.
4.EFEKTET ANËSORE TË MUNDSHME
Si të gjitha barnat e tjera, edhe LISINOCOMP GENERICON MITE mund të shkaktojë efekte anësore.
Në tabelën e mëposhtme janë dhënë frekuencat e evaluimit të efekteve të padëshiruara
Shumë të shpeshta
Që i prek më shumë se 1 në 10 pacientë
Të shpeshta
Që i prek 1 deri 10 në 100 pacientë
Jo të shpeshta
Që i prek 1 deri 10 në 1000 pacientë
Të rralla
Që i prek 1 deri 10 në 10000 pacientë
Shumë të rralla
Që i prek më pak se 1 në 10.000 pacientë
Nuk dihet frekuenca
Frekuenca nuk mund të përllogaritet në bazë të të dhënave të disponueshme
Ndaleni marrjen e Lisinocomp genericon mite dhe menjëherë shkoni te mjeku juaj:
- nëse vëreni shenja të reaksionit të hipersenzitivitetit të rëndë nga Lisinocomp genericon mite si:
- enjtje të fytyrës, buzëve, gjuhës, grykës dhe laringut
- vështirësi në frymëmarrje dhe gëlltitje
- kruarje dhe skuqje të lëkurës
- nëse zhvillohen reaksione të rënda në lëkurë me skuqje dhe fryerje (simptoma të lëkurës së djegur)
Efektet tjera anësore:
Të zakonshme:
- marramendje apo vertigo, posaçërisht nëse papritmas e keni ndërprerë apo nëse sapo keni filluar përdorimin e
këtij bari. Nëse shtypja juaj e gjakut ulet shumë, ju duhet të qëndroni në pozitë të shtrirë. Nëse edhe pas kësaj
nuk ndiheni mirë, juve mund t’iu duhet ndihma mjekësore.
- dobësim
- kokëdhembje
- kolla e thatë
- diarre (barkqitje)
- vjellje
- çrregullim renal
- diabet mellit që kontrollohet dobët
- çrregullim në metabolizmin e mineraleve (p.sh. niveli i ulur i kaliumit apo natriumit në gjak)
- niveli i rritur i acidit urik në gjak
- gihti
- niveli i rritur i glukozës në gjak
- sheqeri në urinë
- rritje e nivelit të lipideve (kolesteroli dhe/ose trigliceridet)
- dhembje të muskujve
Të pazakonshme:
- rritje e nivelit të kaliumit në gjak
- ndryshim i disponimit
- depresion
- çrregullime të shqisave si ndjesia e mpirjes, zhurmave në vesh apo djegies (parestezi)
- vertigo
- çrregullime të shijes
- çrregullimi i gjumit
- infarkti i miokardit (sulmi në zemër) apo sulmi që te pacientët me rrezik mund të jetë për shkak të uljes së
tepërt të shtypjes së gjakut (hipotensioni)
- shpejtimi ose ndryshimi i të rrahurave të zemrës
- palpitacionet
- çngjyrosja e gishtërinjve dhe gishtërinjve të mëdhenj të këmbëve për shkak të spazmit vaskular (sindroma
Reynaud)
- kongjestioni nazal
- nauzea
- dhembjet abdominale
- çrregullimi i tretjes
- rritje e vlerave të enzimeve hepatike
- skuqje e lëkurës
- skuqje e lëkurës me ndjesi të nxehtësisë
- rritje e substancave në urinë (urea, kreatinina) si shenjë e çrregullimit renal
- impotenca
- lodhja
- dobësim i përgjithshëm
- inflamimi i gjëndrave të pështymës
- humbje e apetitit
- etje
- dobësim muskular
Të rralla:
- ulje e hemoglobinës (pigmenti i kuq i gjakut) dhe hematokritit (qelizave të kuqe të gjakut)
- ulje e nivelit të natriumit në gjak
- konfuzion mendor
- tharje e gojës
- rritje e bilirubinës në gjak (produkt i degradimit të pigmentit të kuq të gjakut)
- reaksion i hipersensitivitetit (reaksionet alergjike) / angioedema
- rënia e flokëve
- urtikarie
- shtimi i djersitjes
- kruarje
- psoriazë (çrregullim lëkuror me njolla të kuqe dhe inflamim të lëkurës), skuqje e lëkurës si psoriazë
- uremi (lloj i helmimit i shkaktuar nga dështimi i veshkave me rritje të uresë në gjak)
- dështimi akut i veshkave
- rritje e gjinjve te meshkujt (gjinekomastia)
- reduktim i funksionit të palcës kockore
- nervozizëm
- marramendje
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
fotosensitivitet
të pamurit e verdhë (ksantopsia)
çrregullim i rastit të të pamurit
inflamimi i enëve të gjakut (angjiti/vaskuliti, që mund të shkaktojnë vdekjen indore – nekrozën)
irritimi i lukthit
diarre
konstipacion
hipersensitiviteti në dritë
reaksionet e rënda lëkurore me skuqje dhe fryrje (simptomat e lëkurës së djegur)
shqetësimi
ethet
Shumë të rralla, frekuenca e të cilave nuk është e njohur:
- deficit i trombociteve
- reduktimi i qelizave të bardha të gjakut (leukopenia)
- mungesa esenciale e qelizave të caktuara të bardha të gjakut (agranulocitoza) e shoqëruar me rritje të
ndjeshmërisë ndaj infeksioneve. Në rast se ju shfaqet ndonjë shenjë e infeksionit me rritje të temperatureës,
infeksione të grykës apo gojës, ndaleni përdorimin e këtij bari dhe informojeni mjekun tuaj menjëherë.
- enjtje e gjëndrave limfatike (limfadenopatia, pseudolimfoma kutane)
- sëmundjet autoimune (sëmundjet te të cilat sistemi imun i sulmon qelizat e organizmit)
- ulje e nivelit të glukozës në gjak
- bronkospazëm (ndjesi e ngushtimit të krahërorit me çrregullim respirator dhe gërhamës)
- inflamimi i sinuseve (sinusiti)
- inflamimi alergjik i alveoleve të mushkërive (alveoliti alergjik)
- akumulimi i qelizave të bardha të gjakut (eozinofilia) në mushkëri (pneumonia eozinofilike)
- enjtja e mukozës intestinale (angioedema intestinale)
- inflamimi i pankreasit (pankreatiti)
- inflamimi i mëlçisë (hepatiti)
- insuficiencë e mëlçisë
- verdhëza (diskolorimi në të verdhë i lëkurës dhe të bardhës së syve, zakonisht për shkak të çrregullimt të
funksionit hepatik)
- Nëse zhvilloni verdhëz ndaloni menjëherë përdorimin e Lisinocomp Genericon mite dhe kontaktoni menjëherë mjekun tuaj
- Pemfigus (sëmundje autoimmune me paraqitjen e krustave në lëkurë)
- Sindroma Stivens- Johnson (çrregullim serioz i lëkurës me leskrim të lëkurës)
- eritema multiforme (çrregullim i lëkurës me skuqje dhe njolla që kruhen)
- reduktim apo mungesë e urinimit nga veshkat (oliguria respektivisht anuria)
- alkaloza metabolike (rritje e vlerave të pH në gjak e ndërlidhur me metabolizmin)
- reduktim i klorureve në gjak
- reduktim i magneziumit në gjak
- rritje e nivelit të kalciumit në gjak
- humbje e lëngjeve të organizmit (dehidrim)
- çrregullim respirator, duke përfshirë inflamimin e mushkërive (pneumoniti) apo akumulimi i ujit në mushkëri
(edema pulmonare)
- gjakderdhje të vogla deri të mëdha nënlëkurore (purpura)
- reaksione lëkurore si lupus eritematoz apo aktivim/reaktivim i lupus eritematoz (sëmundje autoimune me rash
lëkuror në fytyrë e ashtuquajtur eritema e fytyrës apo eritema flutur dhe me njolla të kuqe si leskra në lëkurë)
- inflamim i veshkave (nefriti intersticial)
Më tej, kombinimi i një ose më shumë nga këto simptoma po ashtu janë vërejtur:
Ethet, inflamimi i enëve të vogla të gjakut, dhembjet muskulare, dhembjet e nyjeve apo inflamimi i nyjeve, testi pozitiv
i antitrupave antinuklearë (test i gjakut për të detektuar sëmundjet autoimune). Rritje e nivelit të sedimentacionit
të qelizave të kuqe të gjakut (test i gjakut për detektimin e inflamimit në organizëm), rritje e numrit qelizave
të bardha të gjakut (eozinofila, leukocitoza), rashi lëkuror, hipersensitiviteti ndaj dritës (fotosensitiviteti) apo
reaksionet tjera lëkurore.
Nëse vëreni ndonjë nga efektet anësore të renditura më sipër ose ndonjë efekt anësor që nuk
përmendet në këtë fletëudhezim, ju lutemi informoni mjekun ose farmacistin .
5.RUAJTJA DHE AFATI I PËRDORIMIT
RUAJTJA
Mos e ruani në temperaturën mbi 25 °C.
Mbajeni larg mundësisë së marrjes dhe përdorimit nga fëmijët.
AFATI I PËRDORIMIT
Mos e përdorni këtë bar pas skadimit të afatit të përdorimit të shtypur në kuti apo në blister, pas fjalës “EXP”.
Data e skadimit i referohet ditës së fundit të atij muaji.
Ky bar nuk duhet të hedhet në ujra të zeza apo në mbeturinat shtëpiake. Pyeteni farmacistin tuaj se çka të bëni
me këtë bar kur nuk ju duhet më. Këto masa do të ndihmojnë në mbrojtjen e ambientit.
MASAT E VEÇANTA PËR ASGJËSIMIN E BARIT TË PAPËRDORUR DHE BARNAVE TË
MBETURA
Ky bar nuk duhet të hedhet në ujra të zeza apo në mbeturinat shtëpiake. Pyeteni ju lutem farmacistin tuaj se çka
të bëni me këtë bar kur nuk ju duhet më. Këto masa do të ndihmojnë në mbrojtjen e ambientit
MËNYRA E DHËNIES SË BARIT
Bari merret vetëm me recetë të mjekut
DATA E FUNDIT E REVIDIMIT TË TEKSTIT TË FLETËUDHËZIMIT
Janar, 2014
Lisinocomp Genericon mite tablete
UPUTSTVO ZA PACIJENTA
Deca i adolescenti
Upotreba Lisinocomp Genericon mite kod dece i adolescenata ispod 18 godina se ne preporučuje.
Pre upotrebe pažljivo pročitajte ovo uputstvo!
Uputstvo sačuvajte. Možda ćete želeti ponovo da ga pročitate.
Ako imate dodatnih pitanja, obratite se lekaru ili farmaceutu.
Ovaj lek je propisan lično Vama i ne smete ga dati drugome. Drugome ovaj lek može da škodi čak i ako ima
znake bolesti slične Vašim.
UZIMANJE LEKA LISINOCOMP GENERICON MITE SA HRANOM ILI PIĆIMA
Lisinocomp Genericon mite može se koristiti sa ili bez hrane.
Alkohol može da izazove dodatno snižavanje vašeg krvnog pritiska i / ili povećati rizik od vrtoglavice i nesvestice.
Sadržaj uputstva:
Trudnoća
Morate da obavestite svog lekara ako mislite da ste (ili možete postati) trudni.
Vaš lekar će vas obično savetovati da prestanete sa uzimanjem Lisinocomp Genericon mite pre nego što zatrudnite, ili čim saznate da ste trudni i savetovat će vas za korišćenje drugog leka umesto Lisinocomp Genericon mite.
Lisinocomp Genericon mite se ne preporučuje tokom rane trudnoće, i ne treba se koristiti kada je trudnoća
prošla tri meseca, jer to može izazvati ozbiljne štete vašoj bebi.
1. Šta je lek Lisinocomp Genericon mite i čemu je namenjen?
2. Šta morate da pročitate pre upotrebe leka Lisinocomp Genericon mite?
3. Kako se lek Lisinocomp Genericon mite upotrebljava?
4. Neželjena dejstva leka Lisinocomp Genericon mite
5. Čuvanje i rok upotrebe
Sadržaj aktivnih supstanci:
Aktivne supstance su: lizinopril i hidrohlorotiazid.
1 tableta sadrži 20 mg lizinoprila u obliku dihidrata i 12,5 mg hidrohlorotiazida.
Sadržaj pomoćnih supstanci:
Manitol, kalcijum hidrogenfosfat dihidrat, preželatinizirani skrob, kroskarmeloza natrijum, magnezijum stearat
Naziv i adresa proizvođača:
Genericon Pharma Gesellschaft m.b.H.
Hafnerstrasse 211, A-8054 Grac, AUSTRIJA
Naziv i adresa nosioca ovlašćenja za marketing:
Genericon Pharma Gesellschaft m.b.H.
Hafnerstrasse 211, A-8054 Grac, AUSTRIJA
1. ŠTA JE LEK LISINOCOMP GENERICON MITE I ČEMU JE NAMENJEN?
Kako Lisinocomp Genericon mite izgleda i sadržaj pakovanja:
Lisinocomp Genericon mite tablete su okrugle, bele boje, sa linijom na jednoj strani i oznakom “LH”.
Tableta se može podeliti na dva jednaka dela.
Lisinocomp Genericon mite je dostupan u pakovanjima koja sadrže 30 tableta u PVC/Al blisteru.
KAKO LEK LISINOCOMP GENERICON MITE DELUJE?
Lizinopril snižava krvni pritisak (antihipertenzivni lek). On pripada grupi lekova pod nazivom ACE inhibitora (inhibitori angiotenzin konvertujućeg enzima). Lizinopril širi krvne sudove i na taj način pomaže u snižavanju krvnog
pritiska i olakšava srcu da ispumpava krv u sve delove tela.
Hidrohlorotiazid je diuretik i pripada grupi lekova pod nazivom tiazidi. Deluje tako što povećava proizvodnju
mokrače i tako smanjuje krvni pritisak.
KADA SE UPTREBLJAVA LISINOCOMP GENERICON MITE?
Lisinocomp Genericon mite se koristi za lečenje visokog krvnog pritiska. Dve supstance dopunjuju jedna drugu
u snižavanju krvnog pritiska i zajedno se koriste kada lečenje samo sa jednim od njih nije dalo željeni rezultat.
2. ŠTA MORATE DA PROČITATE PRE UPOTREBE LEKA LISINOCOMP GENERICON MITE?
Upozorite lekara ako uzimate druge lekove, imate neku hroničnu bolest, neki poremećaj metabolizma, preosetljivi ste na
lekove ili ste imali alergijske reakcije na neke od njih.
KADA NE SMETE UZIMATI LEK LISINOCOMP GENERICON MITE
- Ako ste preosetljivi (alergični) na lizinopril, hidrohlorotiazid ili bilo koji drugi sastojak Lisinocomp Genericon
mite.
- Ako ste preosetljivi (alergični) na druge ACE inhibitore ili tiazide (diuretici).
- Ako ste preosetljivi na sulfonamide (= određeni antibiotici). Postoji rizik od alergijske reakcije na Lisinocomp
Genericon mite u obliku takozvanih “ukrštenih-reakcija”.
- Ako ste ikada imali angioneurotičnu edemu nakon korišćenja ACE inhibitora. Znaci uključuju svrab, koprivnjaču
(urtikarija), crvene fleke na rukama, nogama i vratu, oticanje oko očiju i usana, oticanje grla i jezika, određene
poteškoće tokom disanja i gutanja.
- Ako patite od angioneurotične edeme koja je nasledna ili sa nepoznatim uzrokom.
- Ako imate poteškoća tokom mokrenja.
- Ako imate teška oštećenja bubrežnih funkcija.
- Ako imate teška oštećenja jetrenih funkcija.
- Ako imate sužavanje srčanog zaliska u levoj komori ili druge opstrukcije odliva krvi iz leve komore; ako su one
već uticale na cirkulaciju krvi.
- Ako ste više od tri meseca trudni.
- Takođe je bolje da izbegnete Lisinocomp Genericon mite tablete u ranoj trudnoći - vidi odeljak trudnoće.
Ne uzimajte Lisinocomp Genericon mite ako bilo koje od gore navedenih stanja se odnosi na vas.Ako niste sigurni,
razgovarajte sa svojim lekarom pre uzimanja Lisinocomp Genericon mite.
UPOZORENJA I MERE OPREZA
- Ako počinjete sa korišćenjem Lisinocomp Genericon mite ili ako se doza menja: neki ljudi reagiraju na prvu dozu
ili na povećanje doze sa vrtoglavicom, osećajem slabosti, mučninom ili nesvesticom.
- Ako patite od bolesti srca, jetre ili bubrega.
- Ako patite od bolesti nadbubrežne žlezde sa hiperprodukcijom hormona aldosterona (primarni hiperaldosteronizam).
- Ako vam je potrebna dijaliza (hemofiltracija, afereza) ili ste imali nedavno transplantaciju bubrega.
- Ako imate sužavanje bubrežnih arterija.
- Ako patite od poremećaja krvotoka u mozgu.
- Ako imate dugoročni gubitak velike količine soli ili telesnih tečnosti (zbog povraćanja, proliva, neobično povećanog znojenja, povodom ishrane sa niskom količinom soli ili koristite diuretik).
- Ako imate visok nivo kalijuma u organizmu.
- Ako ćete imati tretman desenzitizacije za alergije, npr protiv uboda pčele ili osa.
- Ako imate dijabetes ili giht, ili ako je koncentracija vaših krvnih lipida previsoka (kolesterol, trigliceridi).
- Ako ste tamnopute rase jer ACE inhibitori mogu da imaju smanjeni efekat na snižavanju krvnog pritiska pri
korišćenju kod tamnoputih pacijenata i takođe je više verovatno da će izazvati angioneurotični edem - iznenadno
oticanje usana, lica i vrata (povremeno takođe ruke i noge), otežano gutanje, i poteškoće kod disajnih organa
(otežano disanje ili promuklost).
- Ako lečenje sa Lisinocomp Genericon mite menja krvnu sliku (broj belih i crvenih krvnih zrnaca i/ili trombocita).
- Ako vam se razvije perzistentni suvi kašalj.
- Ako podležete nekoj operaciji ili dentalnom zahvatu sa anesteticima. Možda ćete morati da prekine lečenje sa
Lisinocomp Genericon mite dan ranije. Zamolite lekara za savet po ovom pitanju.
- Ako imate smanjeni nivo kalijuma, natrijuma, magnezijuma, kalcijuma ili hlorida u krvi (vidljivo u laboratorijskim
nalazima) što može da dovede do osećaja slabosti, grčenja mišića, umora, brzog pulsa i drugih simptoma.
- Ako trebate uraditi test paratiroidne funkcije.
- Ako imate edem (zadržavanje tečnosti u tkivima).
- Ako imate kolagenozu (oboljenje vezivnog tkiva), kao što je skleroderma ili sistemski eritematozni lupus.
- Ako imate bronhijalnu astmu.
- Zato što ovaj lek može da poveća osetljivost kože na sunce (fotosenzitivnost).
Lečenje sa Lisinocomp Genericon mite može dovesti do pozitivnog rezultata u doping testu.
Morate obavestite svog lekara ako mislite da ste (ili možete postati) trudni.
Lisinocomp Genericon mite se ne preporučuje u ranoj trudnoći, i ne sme da se upotrebljava ako ste više od tri
meseca trudni, jer to može izazvati ozbiljne štete vašem fetusu (vidi odeljak trudnoće).
Ako se jedno od gore navedenih stanja odnosi na vas (ili ako niste sigurni), konsultujte svog lekara pre uzimanja
Lisinocomp Genericon mite.
Neposredni medicinski nadzor može biti neophodan na početku lečenja i / ili ako se doza promeni. Uvek trebate
obavljati ove preglede čak i ako nemate nikakve simptome.
Ako je vaš krvni pritisak pao previše, trebate biti u ležećem položaju. Ako se ne osećate bolje, možda će biti
potrebna medicinska pomoć. Molimo vas da konsultujete svog lekara ako je vaš krvni pritisak dugo vremena
previše nizak ili često pada previše.
PRIMENA U TRUDNOĆI I DOJENJU
Pre nego što počnete da uzimate neki lek, posavetujte se sa svojim lekarom ili farmaceutom.
Dojenje
Obavestite svog lekara ako ste dojilja. Lisinocomp Genericon mite se ne preporučuje za majke koje su dojilje, i
vaš lekar može izabrati neki drugi tretman za vas ako želite da dojite, posebno ako je vaša beba novorođenče, ili
je prevremeno rođena.
UTICAJ NA PSIHOFIZIČKE SPOSOBNOSTI PRILIKOM UPRAVLJANJA MOTORNIM VOZILOM I MAŠINAMA
NAPOMENA: Ovaj lek može negativno da utiče na vašu budnost i sposobnost da vozite.
Vaša sposobnost rukovođenja mašinama može biti umanjena usled smanjenja krvnog pritiska ili vrtoglavice. Ovo
se posebno odnosi na početku lečenja, ukoliko se doza povećava, ako se lek menja ili posle upotrebe alkohola.
ŠTA MORATE DA ZNATE O POMOĆNIM MATERIJAMA KOJE SADRŽI LEK LISINOCOMP GENERICON MITE
Nema nekih posebnih upozorenja.
NA ŠTA MORATE PAZITI AKO UZIMATE DRUGE LEKOVE
Imajte u vidu da se ove informacije mogu odnositi i na lekove koje više ne pijete, kao i na lekove koje planirate da uzimate
u budućnosti. Obavestite svog lekara ili farmaceuta ako uzimate, ili ste do nedavno uzimali neki drugi lek, uključujući i lek
koji se nabavlja bez lekarskog recepta.
Molimo vas obavestite svog lekara ili farmaceuta ako uzimate ili ste do nedavno uzimali druge lekove, uključujući
lekove dobijene bez lekarskog recepta, biljne lekove ili dodatke u ishrani. Ovo se takođe odnosi i na lekove koje
ste koristili pre izvesnog vremena.
Ako uzmete dva ili više lekova istovremeno, moguće je da aktivni sastojci ovih lekova utiču jedni na druge. Možda
će biti potrebno da promenite dozu, preduzmete druge mere predostrožnosti, ili, u nekim slučajevima, prestanete
da koristite jedan od lekova.
Dakle, molimo vas, recite lekaru ako uzimate neke od sledećih lekova:
lekove koji mogu povećati nivo kalijuma u ​​krvi, npr spironolakton, triamteren, amilorid, proizvode sa kalijumom, soli
koje sadrže kalijum i heparin (antikoagulans).
ostale lekove koji smanjuju krvni pritisak (npr. beta blokatori, antagonisti kalcijuma, metildopa, drugi diuretici, nitrati
i vazodilatatori)
lekove za lečenje depresije ili drugih mentalnih bolesti (triciklični antidepresivi, antipsihotici)
sedative, narkotike
oralne antidijabetičke lekove i insulin. Lisinocomp Genericon mite može povećati efekat smanjenja glukoze u krvi.
Dakle, nivo šećera u krvi se mora pažljivo pratiti tokom terapije sa Lisinocomp Genericon mite.
sotalol (lek za lečenje nepravilanog rada srca)
lekove za lečenje gihta (probenecid, sulfinpirazon, alopurinol)
lovastatin (lek koji snižava nivo kolesterola)
prokainamid (lek za lečenje nepravilnog rada srca)
lekove za rak (citostatici)
lekove koji potiskuju imunološki sistem (imunosupresivi), npr ciklosporin
injekcije sa zlatom (npr. natrijum aurotiomalat) u lečenju reumatoidnog artritisa
lekove koji mogu sniziti nivo kalijuma u ​​krvi, kao što su diuretici (tablete dehidracije), kortikosteroidi, lekove za
lečenje konstipacije (laksativi), kortikotropin (ACTH, za proveru funkcije nadbubrežnih žlezda), amfotericin B (za
gljivične infekcije), karbenoksolon (za lečenje čira želuca), penicilin (antibiotik).
lekove koji mogu da izazovu takozvani “torsade de pointes” (opasan tip srčane aritmije)
Rizik od „torsade de pointes“ je veći kod pacijenata sa niskim nivoom kalijuma u krvi.
terapijske proizvode kalcijuma i vitamina D
glikozide digitalisa (za poboljšanje minutnog volumena srca)
antiholinergične lekove (npr. atropin, biperiden)
amantadin (lek za lečenje Parkinsonove bolesti)
holestiramin ili kolestipol (lekovi za smanjenje lipida u krvi)
lekove za opuštanje mišića (npr. tubokurarin)
karbamazepin (za epilepsiju)
lekove koji sadrže jod, koji se koriste kao kontrastno sredstvo za scintigrafiju ili rentgenski pregled. Povećan rizik
od akutne bubrežne insuficijencije.
Litijum (za depresiju)
lekove za lečenje niskog krvnog pritiska, šoka, srčane insuficijencije, astme ili alergije, kao što su efedrin, noradrenalin ili
adrenalin. Lekar mora da proveri vaš krvni pritisak.
lekove protiv bolova i lekove protiv upale (tzv. nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAIL), kao što su ibuprofen,
indometacin i acetilsalicilna kiselina)
trimetoprim (antibiotik)
Laboratorijske analize
Funkcionalni test paratiroidne žlezde, određivanje serumskog nivoa joda vezanog sa proteinima: Lisinocomp Genericon mite može dovesti do netačnih rezultata testa.
3. KAKO SE LEK LISINOCOMP GENERICON MITE UPOTREBLJAVA
Ukoliko mislite da lek Lisinocomp Genericon mite suviše slabo ili jako deluje na Vaš organizam, obratite se lekaru ili
farmaceutu
Uvek koristite Lisinocomp Genericon mite isključivo kako je vaš lekar odredio. Trebate proveriti sa svojim lekarom ili farmaceutom ukoliko niste sigurni.
Osim ako nije propisano drugačije od vašeg lekara, uobičajena doza je:
- Uobičajena doza Lisinocomp Genericon mite je 1 tableta dnevno.
- Možete uzeti Lisinocomp Genericon mite sa ili bez hrane.
- Uzmite tabletu sa dovoljno tečnosti, npr. 1 čaša vode.
- Trebate koristiti ovaj lek u isto vreme svakog dana, uglavnom u jutarnjim satima.
- Ne menjajte dozu bez savetovanja sa vašim lekarom.
UKOLIKO STE UZELI VIŠE LEKA NEGO ŠTO BI TREBALO
Obratite se lekaru odmah ili idite u hitnoj pomoći u najbližoj bolnici. Ne smete voziti prema bolnici. Zamolite nekog da vas preveze ili pozovite hitnu pomoć. Ponesite pakovanje leka sa sobom tako da lekar zna šta ste upotrebili.
UKOLIKO STE ZABORAVILI DA UZMETE LEK LISINOCOMP GENERICON MITE
Ako ste zaboravili da uzmete Lisinocomp Genericon mite
Ne uzimajte duplu dozu da biste nadoknadili zaboravljenu dozu. Jednostavno uzmite sledeću dozu u uobičajeno
vreme.
ŠTA SE DEŠAVA AKO NAGLO PRESTANETE DA UZIMATE LEK LISINOCOMP GENERICON
MITE
Ako prestane da uzimate Lisinocomp Genericon mite
Nemojte prekidati upotrebu leka Lisinocomp Genericon mite bez konsultovanja sa vašim lekarom.
Ukoliko imate dodatnih pitanja o tome kako da se ovaj lek koristi, konsultujte svog lekara ili farmaceuta.
4. NEŽELJENA DEJSTVA LEKA
Kao i svi lekovi i Lisinocomp Genericon mite može da izazove neželjene efekte, iako ih svaki korisnik ne dobija.
Sledeće učestalosti su korišćene za procenu neželjnih dejstava:
Lisinocomp Genericon mite tablete
Vrlo česte
više od 1 lečenog pacienta u 10
Česte
1 dо 10 lečenih pacienata u 100
Neobične
1 dо 10 lečenih pacienata u 1000
Retke
1 dо 10 lečenih pacienata u 10000
Vrlo retke
manje od 1tretiranog pacienta na 10.000
Nepoznate
frekvencija se ne može utvrditi na osnovu podataka koji su na raspolaganju
Prestanite uzimati Lisinocomp Genericon mite i idite odmah lekaru
• Ako primetite znake teške preosetljivosti na Lisinocomp Genericon mite kao što su:
- Oticanje lica, usana, jezika, grla ili grkljana
- Teškoće u disanju ili gutanju
- Svrab i osip na koži
- ako vam se pojave ozbiljne kožne reakcije sa crvenilom i plikovima (krastava koža).
Ostali neželjeni efekti:
Opšti:
- Vrtoglavica, naročito ako ste iznenada ustali, ili seli.
Ako vaš krvni pritisak padne previše, trebalo bi da legnete. Ako se ne osećate bolje, možda će biti potrebna
medicinska pomoć.
- Nesvestica (sinkopa)
- Glavobolje
- Suvi kašalj
- Proliv
- Povraćanje
- Oštećenje bubrega
- Slabo kontrolisani dijabetes melitus
- Poremećaji metabolizma minerala (npr. smanjeni nivo natrijuma ili kalijuma u krvi)
- Povišenje mokraćne kiseline u krvi
- Giht
- Povišen nivo glukoze u krvi
- Šećer u mokraći
- Povećanje krvnih lipida (holesterola i / ili triglicerida)
- Grčevi u mišićima
Povremena:
- Povišen kalijum u krvi
- Promene raspoloženja
- Depresija
- Senzorni poremećaji, kao što su osećaj obamrlosti, peckanja ili gorenja (parestezija)
- Vertigo (vrtoglavica)
- Poremećaji ukusa
- Poremećaji spavanja
- Infarkt miokarda (srčani udar) ili moždani udar, koji u visokorizičnih bolesnika može biti zbog preteranog snižavanja krvnog pritiska (hipotenzija)
- Ubrzan ili nepravilan rad srca
- Palpitacije
- Diskoloracija prstiju ruku i nogu, zbog vaskularnih grčeva (Raynaud-ov sindrom)
- Zapušen nos
- Mučnina
- Bol u stomaku
- Poremećeno varenje
- Povišene vrednosti jetre
- Osip na koži
- Crvenilo kože sa osećajem toplote
- Povećanje mokraćnih supstanci (urea, kreatinin) kao znak oštećenja bubrega
- Impotencija
- Umor
- Opšta slabost
- Zapaljenje pljuvačne žlezde
- Gubitak apetita
- Žeđ
- Mišićna slabost
Retka:
- Sniženje hemoglobina u krvi (crveni pigment krvi) i hematokrita (crvena krvna zrnca)
- Smanjenje natrijuma u krvi
- Mentalna konfuzija
- Suva usta
- Povećanje bilirubina (degradacija proizvoda crvenog pigmenta krvi) u krvi
- Reakcije preosetljivosti (alergijske reakcije) / angioedem
- Gubitak kose
- Koprivnjača (urtikarija)
- Pojačano znojenje
- Svrab
- Psorijaza (poremećaj kože sa crvenim ožiljcima i zapaljenjem kože), osip kože nalik psorijazi
- Uremija (vrsta trovanja izazvana kod zakazanja bubrega sa povećanjem ureje u krvi)
- Akutna bubrežna insuficijencija
- Grudi kod muškaraca (ginekomastija)
- Anemija usled smanjene proizvodnje crvenih krvnih zrnaca
- Anemija zbog povećane razgradnje crvenih krvnih zrnaca
- Smanjena funkcija koštane srži
- Uznemirenost
- Vrtoglavica
- Fotosenzitivnost
- Žuta vizija (ksantopsia)
- Prolazne vizuelne smetnje
- Zapaljenje krvnih sudova (angiitis / vaskulitis, što može da dovede do smrti tkiva (nekroza))
- Razdražljivi stomak
- Proliv
- Zatvor
- Preosetljivost na sunce (fotosenzitivnost)
- Teške kožne reakcije sa crvenilom i plikovima (krastava koža)
- Anksioznost
- Groznica
Veoma retko, učestalost nije poznata:
- Deficit krvnih pločica
- Smanjenje broja belih krvnih zrnaca (leukopenija)
- Suštinski nedostatak određenih belih krvnih ćelija (agranulocitoza) povezane sa povećanom podložnosti infekcijama. Ako imate znake infekcije, kao što je visoka temperatura, bolovi u grlu ili čirevi usta, prestanite da uzimate
ovaj lek i odmah obavestite svog lekara.
- Otečene limfne žlezde (limfadenopatija, kožna pseudolimfoma)
- Autoimune bolesti (bolesti u kojoj imuni sistem napada ćelije tela)
- Smanjeni nivo šećera u krvi
- Bronhospazam (osećaj stezanja u grudi, respiratorni distres i šištanje)
- Upala sinusa (sinusitis)
- Alergična upala alveola u plućima (alergični alveolitis)
- Akumulacija belih krvnih zrnaca (eozinofilija) u plućima (eozinofilna pneumonija)
- Oticanje mukoze creva (angioedem)
- Zapaljenje pankreasa (pankreatitis)
- Upala jetre (hepatitis)
- Zakazanje jetre
- Žutica (žuto obojenje kože i beonjače, obično zbog oštećene funkcije jetre)
- Ako se razvije žutica, prestanite da uzimate Lisinocomp Genericon mite i odmah se obratite lekaru.
- Pemfigus (autoimuna bolest sa plikovima i otvorenim ranama na koži)
- Stevens-Johnson sindrom (ozbiljan poremećaj kože sa ljuštenjem kože)
- Eritema multiforme (poremećaj kože sa svetlim crvenim točkama i svrabom)
- Smanjena proizvodnja ili odsustvo urina (oligurija respektivno anurija)
- Metabolička alkaloza (povećanje pH vrednosti krvi ovisno o metabolizmu)
- Smanjeni hloridi u krvi
- Smanjeni magnezijum u krvi
- Povišen kalcijum u krvi
- Gubitak telesne tečnosti (dehidracija)
- Respiratorni distres, uključujući zapaljenje pluća (pneumonitis) ili akumulaciju vode u plućima (plućni edem)
- Mala do velika krvarenja ispod kože (purpura)
- reakcije kože nalik na lupus eritematosus ili aktiviranje/reaktiviranje kožnog eritemskog lupusa (autoimuna
bolest sa osipom na licu (tzv. eritem lica, ili leptir osip) i nestabilne crvene fleke na koži)
- Upala bubrega (intersticijalni nefritis)
Osim toga, kombinacija jednog ili više od sledećih simptoma je primećena: groznica, upala malih krvnih sudova,
bol u mišićima, bol u zglobovima ili zapaljenja zglobova, pozitivni test na antinuklearnim antitelima (test krvi za
detekciju autoimunih bolesti), povišena sedimentacija crvenih krvnih ćelija (test krvi za otkrivanje upale u telu),
povećanje belih krvnih zrnaca (eozinofilija, leukocitoza), osip na koži, preosetljivost na sunce (fotosenzitivnost)
ili druge kožne reakcije.
Ukoliko bilo koji od neželjenih efekata postane ozbiljan ili primetite neko neželjeno dejstvo koje nije navedeno u
ovom uputstvu, molimo Vas da obavestite svog lekara ili farmaceuta.
5. ČUVANJE I ROK UPOTREBE
ČUVANJE
Nemojte čuvati iznad 25°C.
Čuvati van domašaja i vidokruga dece.
ROK UPOTREBE
Nemojte koristiti lek nakon isteka roka naznačenog na pakovanju i na mestu iza “EKSP”. Datum isteka se odnosi
na poslednji dan tog meseca.
NAČIN IZDAVANJA LEKA
Lek se izdaje uz lekarski recept
POSEBNE MERE UNIŠTAVANJA NEUPOTREBLJENOG LEKA ILI OSTATKA LEKA
Ovaj lek se ne treba bacati u kanalizaciju, niti u kućnom otpadu. Pitajte vašeg farmaceuta gde treba bacati ovaj lek
kada više nečete imati potrebe za njim. Ove mere pomažu očuvanju životne sredine.
DATUM POSLEDNJE REVIZIJE TEKSTA UPUTSTVA
Januar, 2014
Download

Kliko ketu per ta shkarkuar fleteudhezimin