Karel Čapek píše ve svém článku O redakci: „Redakční štáb
není žádný velitelský sbor, nýbrž prostě souhrn všech aktivních
členů redakce….”
Vážené čtenářky, vážení čtenáři,
je mi ctí vám představit nový unikátní časopis Homo Terciens. Celé dlouhé
pololetí se naše redakce úmorně dřela a dávala dohromady mnoho článků, testů,
kvízů a zajímavostí tak, aby byl tento časopis pro vás, čtenáře, co nejpestřejší.
V tomto díle se například dozvíte šokující pravdy o profesorech. Pokládali jsme
jim totiž otázky, na které byste se sami báli zeptat. Také vám přinášíme chutné
recepty babičky Kvartýnky, tak neváhejte a ochutnejte! Myslím, že si každý v
časopise najde to "pravé ořechové". Dokonce si troufám říct, že i přesto, že jsme
na úplném začátku, jsme ve velmi dobré kondici a předčíme mnoho již
zaběhlých, ale ne tak inovativních časopisů. A proto se nebojte* a náš časopis si
vyberte :).
Miriam Pogranová
„Oblíbený sen většiny šéfredaktorů je, že musejí nějak
zreformovat celou redakční práci, aby ji mohli
obsáhnout…”(Karel Čapek)
*UPOZORNĚNÍ: Přečtení tohoto časopisu může způsobit vážné zdravotní potíže, jako jsou nesmírné záchvaty smíchu, které
vedou až k smrti z bolesti břicha. POZOR! U 99% čitatelů časopis vyvolává extrémní závislost.
2
Co zde můžete čekat?
Byli jsme se ptát profesorů...
...nahlédli do podmořského světa...
...luštili křížovky...
...vařili něco dobrého...
zavářeli si mozky...
a kreativně se rozvíjeli...
3
Anketa, ve které jsme se ptali profesorů na záludné otázky...
1, Bavila vás škola?:- Přestávky. (p.p. Žemlička)
- Samozřejmě, jinak bych asi nešla učit, kdyby mne škola odpuzovala.
(p.p. Čeledová)
- Já jsem magor, ano. (p.p. Fejtová)
2, Naboural/a jste někdy v automobilu?:
- Do stromu. Když jsem couval, tak najednou za mnou vyrostl strom.
(p.p. Miškovský)
3, Spadlo vám někdy něco cenného do kanálu?:
- Kalhoty (p.p Žemlička)
- Myslím, že klíče jednou, ale jako malému dítěti, takže jsem musela
potom čekat do večera, až přijdou rodiče, abych se dostala domů. (p.p.
Hlásná)
4, Našel/našla jste někdy na zemi bankovku?:
- Ano, včera dvacku. „To je bankovka?“... No tak asi ne. (p.p. Vojíř)
- Našla, bulharskou.(p.p. Rašková)
- Ano, stokorunu. To mi bylo sedm let a pak jsme s tím jeli s Pionýrem
na zámek Žleby. (p.p. Miškovský)
- Našla, našla jsem bankovku, ale to bylo tak, že jsme jeli na kole a ta
bankovka byla přivázána na provázku a my jsme ten provázek viděli a
také, že s ní nějací chlapci manipulují, takže jsme si toho nevšímali,
protože to byla past na kolemjdoucí.(p.p. Svojitková)
5, Chtěl jste být vždy učitelem? Jestli ne, tak čím?:
- Ne, kosmonautem, potápěčem, novinářem, spisovatelem, prezidentem.
(p.p. Chovaneček)
- Od první třídy jsem potrefená. (p.p. Čeledová)
6, Kdo je nebo byl váš idol v dětství?:
- Je: Paní profesorka Coufalová. Byl: Václav Neckář, než jsem ho
přerostla.(p.p. Fenclová)
- Vinnetou.(p.p. Chovaneček, Čapek, Šrámková)
- Želvy Ninja. (p.p. Žemlička)
- Ferda Mravenec a Malý Bobeš. (p.p. Coufalová)
7, Jaké je vaše nejoblíbenější zvíře?
- Moje děti. (p.p. Hošek)
- Kuře na paprice. (p.p. Miškovský)
- Prase na talíři. (p.p. Čapek)
4
Sečteno a podtrženo:
Kolik profesorů bavila škola a kolik ne:
Bavila
Nebavila
Mezi
80%
10%
10%
Kolik profesorů nabouralo v automobilu:
Naboural/a
60%
Nenaboural/a
40%
Kolik profesorů ma radši psy nebo kočky:
Psy
Kočky
Mezi
52%
13%
35%
5
A teď něco, co vás možná překvapí...
Věděli jste...
Proč mají velbloudi dlouhé nohy?
Dlouhé nohy udržují tělo velblouda co nejvýš od země. Na horkých pouštích, kde se
velbloudi často pohybují, může být vzduch ve výši jeho trupu až o 10 °C chladnější než
těsně nad zemí. Dlouhé nohy také velbloudovi dodávají hbitost – při závodech s jezdci
velbloudi běží až rychlostí kolem 33 km/h.
Tohle o plejtvákovi?
Plejtvák denně spotřebuje až 6 tun drobných korýšů a jeho mláďata pijí po dobu 68 měsíců každodenně více než 100 litrů mateřského mléka. K tomu je jeho srdce
velké asi jako malý automobil.
(Baileyová Jacqui: Ohromující fakta o zvířatech.Praha.2006.)
6
Co dělá rozzlobená chobotnice?
Většina chobotnic vystříkne při napadení mrak inkoustu – když se ale chobotnice
opravdu rozzuří, kroužky na jejím těle změní barvu na jasně modrou. Tím varuje
ostatní zvířata, že její kousnutí je jedovaté.
Kdo byl otcem naší moderní žurnalistiky?
Zakladatelem české moderní žurnalistiky byl Karel Havlíček Borovský (18211856). Působil v řadě novin a časopisů, psal epigramy. Za svou odvážnou
novinářskou a politickou činnost byl rakouskými úřady odvezen na čtyři roky do
vyhnanství v Brixenu. Osamělý, odloučený od rodiny a přátel, napsal satirické
skladby Král Lávra, Křest sv. Vladimíra, Tyrolské elegie. V nich se vysmál
absolutistické moci a zpátečnické církvi. V době věznění Havlíčkovi zatím
zemřela doma žena. Nemocný a zlomený Havlíček zemřel rok po svém návratu.
(Baileyová Jacqui: Ohromující fakta o zvířatech.Praha.2006.
Konifkiado Szalay: Znáš to?Praha.2004.)
7
Něco na mozkové závity
8
A teď osmisměrka...
Vnučka říká dědečkovi: „Já bych chtěla k Vánocům pokojíček s
roztomilou panenkou.“ Děda na to: „...viz tajenka“
9
Recepty pro malé i velké mlsouny...
Cibulový koláč
na velký plech potřebujete:
Ingredience: 2 listová těsta, 9
cibulí, 200g šunky, asi 100g
sýra eidam, olej, 1 měkký
tvaroh, mléko, kmín, sůl,
vajíčko
Postup: Nejdříve si rozválíme
obě těsta na velký plát. Plech
vyložíme pečicím papírem a
těsto na něj přeneseme a
vyložíme jím i okraje plechu.
Cibule oloupeme a nakrájíme
je na kolečka. Šunku
nakrájíme na kostičky a přidáme ji do hrnce k cibuli. Na oleji směs za stálého
míchání povaříme, dokud cibule nezměkne. Tvaroh dáme do mísy,smícháme s
trochou kmínu a osolíme podle chuti. Můžeme přidat mléko, aby se tvaroh
dobře roztíral. Plát listového těsta nejdříve potřeme tvarohem, pak na na něj
navrstvíme cibuli se šunkou a nakonec posypeme strouhaným sýrem. Okraje
pomažeme rozšlehaným vejcem. Vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů a
pečeme asi 40 minut. Po upečení ihned podáváme.
Exotický ovocný salát
10
na jednu mísu potřebujete:
Ingredience: 1kg
melounu, 1 mango, 1
jablko,1 pomeranč,1 grep,
kokos, mandlové plátky,
citronová šťáva,
slunečnicová semínka
Postup:Ovoce omyjeme a
nakrájíme na kostky. Vše
nasypeme do mísy a
dochutíme kokosem,
slunečnicovými semínky a
mandlovými plátky.
Promícháme,
zakapeme citronovou
šťávou a necháme
vychladit v ledničce.
Převrácený jablkový koláč
na koláčovou formu potřebujete
Ingredience : 200 g hladké mouky, 100 a 80
g másla, špetka soli, žloutek, 5 cl vody, 6-8
jablek, 200 g cukru
Postup : 100 g změklého másla
promneme s moukou a solí. Přidáme
žloutek a vodu a zpracujeme v
hladké těsto, které zabalíme do fólie
a necháme alespoň hodinu odležet.
Oloupaná jablka zbavená jadřinců
nakrájíme na šestinky. Do formy
vsypeme 170 g cukru a necháme na
plotně za stálého míchání
zkaramelizovat. Vmícháme 50 g
másla. Do karamelu vyskládáme
kousky jablek. První vrstvu hřbety
dolů, druhou obráceně. Posypeme zbylým
cukrem a poklademe vločkami zbylého
másla. Z těsta vyválíme plát, zakryjeme jím
jablka a okraje těsta vtlačíme dovnitř formy.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 40
min. Před vyklopením necháme koláč
alespoň 5 minut odležet.
Pomazánka z modrého sýru s hruškami
na 4 porce potřebujete:
Ingredience: 200g sýru niva, 50ml mléka, 150g hrušek, 6 vlašských ořechů, sůl,
mletý černý pepř, vlašské ořechy a hrušky na ozdobu
Postup: Nivu rozdrobíme. Hrušky oloupeme, odstraníme jádřince a spolu s ořechy
nadrobno pokrájíme. Vše vložíme do mixéru a nahrubo rozmixujueme. Dochutíme
solí a pepřem a promícháme. Namažeme na pečivo a ozdobíme plátky hrušek a
ořechy.
11
A nyní něco k zamyšlení...
1. Žáby jsou zajímavé mimo jiné tím, že
během přijímání potravy:
a) Hýbou nohama
b) Spí
c) Mrkají
d) Pláčou
e) Jsou naprosto nehybné
2. Slon ve volné přírodě žije v:
a) Africe a Asii
b) Africe a Austrálii
c) Africe a Jižní Americe
d) Africe a Evropě
e) Evropě
3. Mezi hady nepatří:
a) Zmije
b) Chřestýš
c) Slepýš
d) Kobra
e) Anakonda
4. Mezi korýše nepatří:
a) Krab
b) Rak
c) Sasanka
d) Humr
e) Buchanka
5. Cikáda je:
a) Paryba
b) Korýš
c) Pavouk
d) Hmyz
e) Ryba
6. Malířem, který si uřízl ucho, byl:
a) V. Van Gogh
b) P. Gauguin
c) Rembrandt
d) Rubens
e) Tizian
7. Chemická značka toluenu je:
a) C6H7
b) C4H6OH
c) COH
d) C7H8
e) TNT
8. Revoluce, která se odehrála v
Československu v roce 1989, se
nazývá:
a) Damašková
b) Lněná
c) Plátěná
d) Sametová
e) Vlněná
9. Kulturní hnutí vniklé v 15. století na
území dnešní Itálie se nazývá:
a) Gotika
b) Baroko
c) Realismus
d) Renesance
e) Rokoko
10. Kdo měl na svědomí zánik
Velkomoravské říše v letech 906-907?
a) Tataři
b) Mongolové
c) Hunové
d) Maďaři
Je to cesta bez kamení, mlékem politá, i
když po ní ještě nikdo neprošel, každý ji
dobře zná. Co je to?
Následující výpočty provádějte z
hlavy přidáváním čísel v duchu tak
rychle, jak jen dokážete. Začněte
1000 a přidejte 40 pak přidejte 1000,
přidejte 30 a dalších 1000. Nyní
přidejte k výsledku 20, přidejte
dalších 1000 a nakonec přičtěte 10.
Jaká je celková suma?
12
Něco z výtvarného umění našich dvou redaktorek Lucky a Jitky
13
Pokračování příště...
Zde jsou výsledky všech kvízů...
1.C.
2.A
3.C
4.C
5.D
6.A
7.D
8.D
9.D
10.D
11.Mléčná dráha
12.4100! Pokud vám vyšlo 5000, nelítáte v tom sami. 96%
testovaných osob udává chybnou odpověď!
Doufáme, že jste měli všechno správně a že jste se u našich kvízů
pobavili.
14
Vydavatel: Tercie, Mgr. Drahomíra Pergeltová
Šéfredaktor: Miriam Pogranová
Zástupce šéfredaktora: Josef Krubner
Editor a korektor: Mgr. Drahomíra Pergeltová
Redakce: Vojtěch Kunc, Ivona Tajšlová, Andrea Šrámková, Iva Tikovská,
Viola Vavryčuková, Jitka Mrázková, Lucie Pallagyová, Jan Picka, Simona
Kyšperská
Reportéři: Vojtěch Kunc, Ivona Tajšlová, Andrea Šrámková
Foto a ilustrace: Vilma Svobodová, Kateřina Lišková
Grafická úprava: Josef Krubner
Propagace, marketing, reklama, inzerce: Miriam Pogranová
Distribuce: Martin Rondoš
15
Download

Homo terciens.pdf