DaNS | 069 | jun 2010.
ARHITEKTURA U SVETU
Tekst: Ana Mikić D`Apuzzo
Fotografije: Hisao Suzuki
Rolex
edukativni centar u Lozani
046 | DaNS
DaNS | Časopis za arhitekturu i urbanizam
ARHITEKTURA U SVETU
Roleks edukativni centar (The Rolex Learning Center), smešten u okviru kampusa EPFL (Ecole Polytechnique Fédérale) u Lozani otvoren je 22. februara 2010. Objekat je glavna tema u arhitektonskim krugovima Švajcarske, a upravo ovih dana stiže vest da su kreatori ovog zanimljivog objekta
dobili prestižnu nagradu za dostignuća u arhitekturi - „Pritzker Prize” za 2010. godinu.
Pobednici su Kazuyo Sejima i Ryue Nishizawa, arhitekti bazirani u Tokiju koji su 1995. godine formirali svoju asocijaciju SANAA. Postali su poznati
po projektu i realizaciji Novog muzeja savremene
umetnosti u Njujorku, po Staklenom paviljonu
Toledo muzeja umetnosti i skorašnjem Roleks
edukativnom centru u Lozani. Njihovi projekti se
odlikuju tihom lepotom, prefinjenom strukturom
i tehničkim savršenstvom. U svakom smislu
zasluženo su primili ovu svojevrsnu „Nobelovu
nagradu” za arhitekturu. U okviru univerzitetskog
kampusa EPFL odvijaju se pionirska istraživanja
u oblasti nauke i tehnoloških inovacija. Istraživanjima su obuhvaćeni projekti iz oblasti svemirske
tehnologije, medicine, održivog razvoja i projekti
koji uspostavljaju vezu izmedju istraživanja i tržišne prakse. Kampus se nalazi između Ženevskog
jezera i Alpa i spaja oko 4.000 istraživača i 7.000
studenata koji rade u prijatnom okruženju sa
internacionalnim ekspertima iz oblasti inženjeringa, nauke i industrije. Objekat je realizovan
kao jedinstven fluidni prostor – laboratorija za
edukaciju od oko 20.000 m² korisnog prostora.
Zgrada je visoko inovativna, prožeta brojnim terasama i nežnim ispustima koje omogućava gotovo
nevidljiva, zakrivljena krovna konstrukcija. Roleks
edukativni centar čine brojni sadržaji koji omogućavaju učenje, istraživanje, druženje i zabavu.
Javni prostor
Rolex forum je amfiteatar koji zauzima 310 m² i
prima oko 600 ljudi. Može se koristiti kao prostor
za konferencije, predavanja, performanse i druge
događaje. Tu se nalaze i kafei, restorani sa pogledom na Ženevsko jezero i Alpe, uvek otvoreni
za posetioce. Inovativne bašte prožimaju prostor i
ispunjene su ambijentima za sedenje i opuštanje.
Velika, moderna biblioteka sadrži oko 500.000
štampanih radova i predstavlja najveću zbirku
naučnih radova u Evropi. Četiri velike učionice mogu primiti 860 studenata, a kancelarijski
prostori preko 100 zaposlenih. U multimedijalnoj
biblioteci dostupno je oko 10.000 onlajn žurnala
i 17.000 internet knjiga zajedno sa naprednim
mehanizmima pretraživanja i sistemima za bibliografsko istraživanje. Proces pretrage literature može se sprovesti i korišćenjem mobilnih
telefona nove generacije. U posedu univerziteta
je kolekcija izdanja iz 16. veka, koja uključije
radove Njutna i Galileja. Ovoj kolekcija prezentovana je na posebnom displeju u centralnom delu
nove zgrade. Biblioteka je oslobodjena fizičkih
granica. Veliki otvoren prostor definisan je tihim
i mirnim zonama koje se prostiru duž „talasa”
objekta. Arhitekti su prepoznali važnost socijalne
interakcije pri procesu učenja, tako da otvoren
Naziv: Rolex Learning Center
Lokacija: EPFL (Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne)
1015 Lausanne, Switzerland
Konkurs: 2004.
Konstrukcija: 2007 – 2009.
Otvaranje: 22. februar 2010
Troškovi izgradnje:
110 milliona CHF
Klijent: EPFL (Ecole Polytechnique
Fédérale de Lausanne)
Vođa projekta: Patrick Aebischer,
predsednik EPFL
Arhitekti: Kazuyo Sejima + Ryue
Nishizawa / SANAA
Tim: Yumiko Yamada, Rikiya Yamamoto, Osamu Kato, Naoto Noguchi,
Mizuko Kaji, Takayuki Hasegawa,
Louis-Antoine Grego
Površina zauzetog terena: 88.000
m² (166,5 m x 121,5 m)
Površina jedinst. nivoa: 20.200 m²
Ukupna površina: 37.000 m²
DaNS
| 047
DaNS | 069 | jun 2010.
ARHITEKTURA U SVETU
prostor budi osećaj solidarnosti među studentima
i želju za postizanjem najboljih mogućih akademskih rezultata kroz međusobnu saradnju. U
okviru objekta nalazi se deset sala za održavanje
seminara, radionica, prodavnica knjiga i multimedijalni centar. Srž centra predstavlja CRAFT
laboratorija u kojoj su kombinovani kompjuterski
interfejsi sa uticajima i reakcijama iz realnog sveta, a sve u službi usavršavanja tehnika usvajanja
znanja. Korisnicima je dozvoljeno da projektuju
kratke poruke na zidovima objekta koje su u vezi
sa temama na studijama, raspoloženjem ili sa
nivoom buke u određenim prostorijama.
Arhitektura
Roleks edukativni centar je radikalna i visoko
eksperimentalna zgrada, dizajnirana u svrhu
istraživanja novih načina obrazovanja i interakcija
u 21. veku. Objekat je kontinualna struktura koja
se nalazi u središtu kampusa EPFL površine oko
88.000 m². Zgrada ima rektagularan plan, ali
po obliku je više organska, zbog načina na koji
se krov i pod „kreću”, uvek ostajući u paraleli.
Sa nekoliko vidljivih oslonaca, zgrada lagano
„dodiruje” tlo formirajući otvoreni prostor u istom
nivou i prizivajući posetioce ka centralnom prilazu
objektu. Umesto klasičnih zidova, u unutrašnjosti
objekta dominiraju zakrivljene „padine”. Stvara
se osećaj da su se talasanjem glavnih konstruktivnih elemenata, poda i plafona, formirala brda,
doline i visoravni. Zbog ovih kretanja, uglovi
zgrade se čine nevidljivim. Nema vidljivih barijera
ni pri prelasku iz jedne oblasti u drugu. Umesto
stepeništa, arhitekti su osmislili blage, zakrivljene i zaobljene prelaze i terase. Posetioci se kreću
prateći krivine ili koristeći specijalno dizajnirane
„horizontalne liftove” - elegantne „staklene kutije”. U okviru zgrade formirane su „tihe” i „bučne”
zone, akustično razdvojene razlikom u visini.
Zone „mehura” osmišljene su zbog malih grupa
studenata koji sarađuju na istim projektima.
Ovakvi socijalni prostori omogućavaju vizuelnu vezu izmedju spoljašnjosti i unutrašnjosti.
Topografija terena dozvoljava fluidan oblik zgrade
i fleksibilan, otvoren plan objekta, sa otvorenim
pogledom na jezero i planine. Sa svim varijacijama i specificnostima, ovaj objekat je „intiman
javni prostor” dizajniran za naučna istraživanja.
Ovakav arhitektonski koncept podržava prethodne koncepte grupe SANAA, poput Muzeja
umetnosti u Japanu. Objekat postaje beskrajna
mreža prostora u koji su integrisani: biblioteka,
restorani, kafei, učionice, prostorije za druženje i
sve to na samo jednom nivou. Impresivno je kako
se volumen „uvija” i formira prilaz ispod jednistvenog nivoa. Nove metode konstrukcije su vrlo
kompleksne i zahtevne, ali omogućavaju nevidljivost noseće konstrukcije i prisustvo po nekog
vitkog, lakog stuba u enterijeru. U potpunosti je
postignuta je fluidnost kretanja kroz ovu arhitektonsku promenadu.
Konstrukcija
Inženjering i konstrukcija Roleks edukativnog
centra bazirana je na inovativnom metodu. Obje-
048 | DaNS
kat se sastoji od trodimenzionalnih zakrivljenih
betonskih školjki. Studio SANAA je uspostavio
saradnju sa gradjevinskom firmom SAPS u toku
istraživanja odgovarajućih oblika konstrukcije uz
pomoć kompjuterskih simulacija. Nakon brojnih
pokušaja inženjeri Bollinger, Grohmann i Walther
Mory Naier izneli su detaljne proračune i definisali konačni oblik objekta. Kompleksni sistem
fasada trebalo je da apsorbuje pritisak betonskih
školjki i zato su precizni proračuni tolerancija
konstukcije bili od velikog značaja. Primer je korišćenje lasera za sečenje (2,5 m x 2,5 m dimenzija)
drvenih ramova koji su pozicionirani na gradilište
uz pomoć GPS tehnologije. Za sisteme grejanja i
ventilacije ovako velikog volumena korišćene su
kompjuterske simulacije za utvrđivanje perioda
prirodne ventilacije objekta i perioda neophodne
veštačke ventilacije. Takav postupak doprineo je
velikoj uštedi energije. Objekat čine dve betonske
školjke koje se sastoje od 11 zategnutih lukova.
Manja školjka leži na četiri luka, duga od 30 do
40 m, dok veća školjka počiva na sedam lukova,
dugih od 55 do 90 m. Lukovi su obezbeđeni sa
70 podzemnih kablova koji ih zatežu. Materijali
koji su najviše zastupljeni u konstrukciji su čelik
i drvo, uz beton koji je precizno uliven u posebne
ramove tako da zgrada izgleda gotovo ispolirano.
Pod je načinjen od betona, a krov od drveta i čelika. Pod i krov su paralelno postavljeni. Da bi se
ispratila geometrija betonskih školjki izrađeno je
1.400 različitih modula za izlivanje betona. Kako
je zgrada sačinjena od jedinstvene strukture, svi
elementi, uključujući i krov, moraju biti fleksibilni
da bi akumulirali česte promene u dimenzijama prouzrokovanim prirodnim i strukturalnim
pokretima. Zakrivljena staklena fasada je ukupne
površine od 4.800 m². Fasada takodje mora da
apsorbuje pomeranja betona: svaki fragment
stakla je posebno sečen i svaki deo se nezavisno pomera u ramovima koji integrišu fasadu. U
objektu se tokom dana pažljivo kontroliše prirodni
ventilacioni sistem, osim u multimedijalnoj
biblioteci i restoranu koji imaju zasebne sisteme ventilacije. Tako se postiže 38,5 kVh/m² (139
MJ/m²) potrošnje energije zahvaljujući visokom
kvalitetu dvostruko zastakljenih prozora, 20 cm
izolacije u krovu i do 35 cm izolacije u ploči poda.
Za hlađenje celog kampusa koristi se 25 godina
star sistem termalnih pumpi koje vuku vodu iz
jezera. Korišćenjem termalnih digitalnih analiza postignuta je ušteda energije do tehničkog
maksimuma i visoka bezbednost od požara. Novi
sistem predstavlja izazov i značajno dostignuće u
energetskim sistemima zgrada otvorenog plana.
Izgradnju ovog istraživačkog centra finansirala
je vlada Švajcarske i vodeći industrijski giganti
te zemlje, poput farmaceutske kuće Novartis i
kompanije Nestle. Učesće kompanije Rolex plod
je duge saradnje sa istraživačkim timom EPFL
univerziteta u oblasti mikrotehnologije, prozivodnje satova, umetnosti, nauke, kulture i kroz
dodelu „Rolex” nagrade za dizajn i inovacije DaNS | Časopis za arhitekturu i urbanizam
ARHITEKTURA U SVETU
DaNS
| 049
Download

Ana D`Apuzzo - 2010junedansrolex - Studio d`arte e architettura Ana